Friday, June 14, 2024

Vzrok

Prezgodnji porod je glavni in najpomembnejši dejavnik tveganja za nastanek RDS. Med ostale prištevamo perinatalno asfiksijo (obporodno dušenje), diabetes pri mami, spol (pogosteje se pojavi pri prezgodaj rojenih fantkih), večplodni nosečnosti in porod s carskim rezom pred pojavom popadkov. Bolezen je posledica zmanjšane količine alveolarnega surfaktanta, ki je proporcionalna z gestacijsko starostjo. Surfaktant med drugim zmanjšuje površinsko tenzijo alveol in jim pomaga ostati odprte pri izdihu, kar povečuje funkcionalno rezidualno kapaciteto pljuč. Pomaga pri zmanjševanju površinskega pritiska v pljučih, ter jih na ta način ščiti pred kolapsom ali atelektazo ob izdihu. Za sintezo surfaktanta je potrebna normalna pH krvi, normalna telesna temperatura in perfuzija pljuč (pretočnost – ventilacijska in cirkulacijska). Asfiksija, hipoksemija (zmanjšana količina kisika v krvi) in pulmonalna ishemija (pomanjkanje oskrbe s krvjo v zaklopki), še posebej združena s hipovolemijo (posledica nesorazmerja med krvnim volumnom in kapaciteto žilnega sistema) in hipotenzijo (nizek krvni tlak) lahko zmanjšajo sintezo surfaktanta.


Simptomi

V prvih urah življenja se pokažejo tipični simptomi s tahipneo (pospešeno dihanje), cianozo (modrikavost) in zamikom medrebrnega prostora navznoter. Dihanje je plitvo in zelo oslabljeno, pogosto brez spremljevalne avskultacije (šumov), mogoče so slišni redki in neznatni vdihi. 

Diagnoza

Diagnoza respiratornega distresnega sindroma se postavi v prvih minutah in največ nekaj ur po porodu. Postavlja se na osnovi znakov oteženega dihanja in abnormalnosti pri rentgenu pljuč.

Zdravljenje

Otrokom je nujno potrebno dodajati kisik. Otroka se lahko priključi na respirator. Nekaterim otrokom pomaga CPAP (continuous positive airway pressure – trajni pozitiven pritisk na dihalne poti). Skozi gumijaste cevi v nosu se v dihalne poti vnaša kisik, ki vzdržuje odprte aveole v pljučih. Ker je RDS izzvan s pomanjkanjem surfaktanta se ga pri nekaterih otrocih vnese direktno v pljuča. Ostala zdravila, ki se ponavadi predpišejo v primeru RDS-a so diuretiki, deksametazon, bronhodilatatorji in teofilin ali kofein.

http://youtu.be/J2R8MOoQtd8

Preberite še:

Razvoj zarodkovih možganov

Anencefalija

Mikrocefalija

Makrocefalija

Gastroshiza

Turnerjev sindrom

IP

Vratno rebro

Holoprozencefalija

Iniencefalija