Friday, June 14, 2024

Poškodbe zarodka

Po mnenju Organization of Teratology Information Services (OTIS) je lahko vsaka telesna temperatura nad 38,5°C v nosečnosti vzrok za zaskrbljenost. Nekatere raziskave so pokazale, da lahko povišana temperatura v prvem trimesečju nosečnosti povzroči povečano tveganje za poškodbe ploda.


Uporaba savne lahko poviša jedro vaše telesne temperature, ki običajno meri okoli 36,5°C. Obstajajo dokumentirani zapleti v nosečnosti, nastali kot posledica predolge izpostavljenosti visokim temperaturam med nosečnostjo. Tudi namenske raziskave na živalih kažejo, da pregrevanje, zlasti v prvih mesecih nosečnosti lahko povzročijo poškodbe pri njihovih potomcih (Clapp 2002, Berk 2004). Okvare so se najpogosteje kazale v podobi poškodb nevralne cevi (NDT).

Prednosti uporabe savne in njene negativne posledice v nosečnosti

Domnevna prednost uporabe savne je, da visoka temperatura povzroči širjenje ven, te pa v obliki znoja skozi kožo sprostijo številne nečistoče. V nosečnosti se lahko volumen krvi pri nosečnici poveča celo za 50%, poveča se minutni volumen krvi in verjetnost koagulacije krvi. Že zaradi sprememb samega kardiovaskularnega sistema v nosečnosti, obstaja velika nevarnost dehidracije, ki jo dodatno potenje še pospeši, razširitev krvnih žil pa povzroči hipotenzijo (nizek krvni tlak), ki povzroči vrtoglavico ali izgubo zavesti. Prav nizek krvni tlak pa povzroči slabo prekrvavitev posteljice, s tem pa plod ne dobiva dovolj hrane in kisika za normalen fetalni razvoj.

Alternativne možnosti sprostitve med nosečnostjo

Ne smemo zanemariti pomembnosti lajšanja stresa in bolečin v mišicah med samo nosečnostjo. Ker se tudi sam pridružujem mnenju strokovnjakov, da savna v nosečnosti ogroža potencialno zdravje zarodka vam predlagam nekaj alternativnih možnosti:

•    Ne zanemarite pozitivnih učinkov plavanja med nosečnostjo, zato če le imate možnost plavajte.
•    Prepustite se uživanju v topli (ne vroči) kopeli
•    Partner naj z masažo razbremeni napetost v vaših mišicah, lahko pa se prepustite masaži poklicnega maserja/ke
•    Sproščajte se s praktičnimi porodnimi dihalnimi vajami, ki bodo poskrbele za dodatno zalogo kisika v krvi.

Naslednji prispevek

Nosečnost in multipla skleroza

13 junija, 2012 0