Saturday, June 22, 2024

Porod je za žensko sicer lepa a vendar izjemno travmatična izkušnja. Porod skozi porodni kanal, lahko zaradi ekspanzije primerjamo z majhno eksplozijo vagine. Občutljiva vaginalna tkiva so zelo napeta, stisnjena, poškodovana ali celo raztrgana, zato rehabilitacija poškodovane vagine lahko traja tudi do nekaj tednov.


K spolni vzdržnosti mlade mamice pa ne vplivajo samo zgoraj omenjeni fiziološki dejavniki, ampak predvsem spremembe v endokrinem sistemu žensk, pri katerih hormoni vplivajo na slabo samopodobo ženske. Takoj po porodu so izjemno redke ženske, stanje lahko traja tudi mnogo dlje, ki se počutijo zapeljive in spolno privlačne.

Za matere in očete je izjemno pomembno zavedanje, da bo spolno življenje v prvih šestih mesecih po porodu vse kaj drugega kot briljantno. Pripravite se in bodite potrpežljivi!

Kdaj s spolnostjo po porodu?

Na splošno velja, da bi se morala ženska vzdržati spolnosti vsaj do prvega ginekološkega pregleda po porodu. Ta pregled je običajno predviden šesti teden po porodu. Tudi po tem času mnoge ženske niso pripravljene na penetracijo, še posebej v primeru epiziotomije in raztrganine presredka ob porodu ali drugih vaginalnih poškodb. Seveda se lahko to obdobje zelo podaljša in posledično krha medsebojni partnerski odnos. Čeprav spolnost »na ukaz« ni prijetna izkušnja niti ne dopušča uživanja, se skupaj z zdravnikom ali pa sami odločite za uporabo lubrikantnih gelov, ki bodo prispevali k manjšemu trenju in posledično bolečin med spolnim odnosom. Res je, včasih je tudi z bolečino bolje reševati razmerje, kot pa razmerje prekiniti, čeprav je potrebno poudariti, da vas bodo po pravilu starejši izkušenejši partnerji razumeli in zvesto, ter modro počakali.

»Umazane« igrice prilagodite ne-penetraciji

Ko se po porodu ponovno zbuja spolno življenje so moški pogosto zelo razočarani. Seksualne igrice brez penetracije, prilagodite poporodnemu obdobju, čeprav obstajajo nekatere nevarnosti. Nekatere ženske mislijo, da lahko orgazem po porodu škoduje poporodnim fiziološkim spremembam maternice. Ni res! Uživajte in če ste v tem stanje sposobne doživeti orgazem ne zadržujte!

•    Ljubkovanje ženskega telesa in erogenih con (nežno božanje notranje strani stegen, kolen, vratu, ušes, prsi – v primeru, da niso preveč občutljive, lasišča, hrbta…)
•    »Igranje« in ljubkovanje ščegetavčka s prsti, ki do prvega ginekološkega pregleda ne smejo penetrirati v vagino. Torej, s prsti samo božate in ljubkujete zunanji del spolovila in se izogibate travmatiziranih predelov (presredek).
•    Za moško spolno potešitev je v tem primeru zagotovo najboljša rešitev oralni seks s strani partnerke. Felacija se pogosto izkaže za pravi blagoslov spolne sprostitve obupanega moškega.
•    Medsebojno ljubkovanje različnih delov telesa

Izogibajte se oralni potešitvi ženske

Kunilngusu oz. oralnemu zadovoljevanju ženskega splovila se nekaj mesecev po porodu izogibajte iz dveh razlogov:

•    Človeška ustna votlina je pravo leglo oz. mikrobna gojišča različnih nevarnih in manj nevarnih bakterij, zato med prvi razlog uvrščamo veliko verjetnost okužbe nožnice in maternice.
•    Drugi razlog pa je nekoliko neverjeten in sila redek – zračna oz. plinska embolija. Nedavno nazaj so britanski mediji pisali o nenavadnem primeru, ko je mož partnerko kmalu po prihodu iz porodnišnice prisilil v kunilngus in v njo ekspandiral zrak, ki jo je kmalu za tem ubil.

Ljubkovanje prsi

Zakaj pa ne, če so postavljeni vsi pogoji in ženska meni, da bo s tem osrečila partnerja. Obstajajo pa ovire v obliki poškodovanih areol in bradavic, mastitisa, abscesov,…
 

Čustva do otroka vplivajo na spolno življenje

Večina očetov in mater se zaradi prilagajanja na nov življenjski ritem, zaradi pomanjkanja spanca počuti izčrpano, izčrpanost pa lahko traja nekaj mesecev ali celo let.

V tem času mnogi moški dobijo občutek, da jih njihova partnerka izriva iz svojega življenja. V moških možganih se izriše podoba o tem, da partnerka vso svojo pozornost namenja otroku, sčasoma lahko postane ljubosumen ali pa celo odide.

Nekateri moški pa v času nosečnosti in poroda pridobijo novo spoštovanje do partnerke in njenega telesa. Potrpežljivo realistični partnerji lažje artikulirajo čustva o novem odstavku medsebojne zveze in bolj pozorno spremljajo in prilagajajo potrebe svoje partnerice.

Nekaj moških, ki so bili prisotni pri porodu svojega otroka je na videno v porodni sobi precej v stiski. Počutijo krive za bolečino svoje partnerke in sploh ne morejo pomisliti, da bi se z njo znova ljubili. Ponavadi gre zgolj za prehodno fazo, vendar ni vedno tako. Takšni partnerji naj poiščejo strokovno pomoč, ki jim bo pomagala odpreti in potlačiti negativna čustva.

Za dober odnos je potrebo ustvariti pozitivno vzdušje v vašem domu, kjer naj veljata zaupanje in medsebojno spoštovanje. Partnerja naj poskušata razumeti oba vidika. V trenutku starševstva je bistvenega pomena medsebojni odnos, ki ste ga zgradili preden ste postali starši. V zdravem medsebojnem odnosu boste svoje misli in svoja čustva lažje zaupali. Izkoristite medsebojne trenutke v terminu, ko za nekaj minut ali uric v varstvo sprejmejo vajini starši ali prijatelji. Skupaj se odpravita v naravo, kino, večerjo, mogoče samo na počitek v posteljo ali celo seks.

Spolna sla po porodu

Pri večini žensk se spolna sla nekaj tednov po porodu ne prebudi, glavni razlog najverjetneje tiči v izčrpanosti. Če je bi porod dolg in težek, lahko žensko prevzame strah in zaskrbljenost ponovne nosečnost. Spolna sla se ponavadi povrne v nekaj mesecih po porodu, če frigidnost traja dalj časa je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Kako povedati, da si želite spolnosti?

Pri spolnih odnosih po porodu naj vodita strpnost in nežnost. Poskusite v terminu ko niste preveč utrujeni. Tudi med spolnostjo potrebujete nekaj miru in tišine, zato izkoristite trenutek spanja vašega dojenčka.

Hormonske spremembe privedejo do nekaterih nevšečnosti, ki so v glavnem povezane z vlaženjem vagine. Še posebej gre izpostaviti doječe matere, vsaj laktacija blokira izločanje estrogenov, ki so odgovorni za vlaženje vagine. Namesto hormonskih nadomestil raje uporabite lubrikant. Pomagajo lahko tudi namensko bolj navlaženi kondomi.

Izberite položaj pri katerem boste lahko same nadzorovale hitrost in globino penetracije. Položaj na vrhu ali bočni položaj, kjer sta partnerja obrnjena drug ob drugemu, sta lahko zalo prijetna.

Spočetje po porodu je zelo hitro in enostavno, zato ne pozabite na eno izmed kontracepcijskih metod.

Kaj narediti v primeru frigidnosti?

Frigidnost ali spolna hladnost je po porodu pogost pojav. Upoštevajte, da sta lahko potrtost in frigidnost simptoma poporodne depresije. Težavo naj odpravijo strokovnjaki, moški pa bodite potrpežljivi, vsaj lahko zdravljenje traja nekaj mesecev.

V zadnji letih je bilo javnosti predstavljenih veliko načinov hormonskega zdravljenja, ki naj bi ženskam vrnilo spolno slo. Na tržišču so se pojavili testosteronski kožni obliži, ki pa za otročnice niso primerni. Trenutno so na voljo zgolj ženskam, ki so jim odstranili jajčnike ali maternico.

Na žalost viagra in podobna zdravila niso pokazala pozitivnega vpliva na žensko spolno slo. Kljub vsemu pa znanstveniki še niso vrgli puške v koruzo, zato lahko ob moški viagri v kratkem pričakujemo zdravilo, ki bo vzpodbujalo žensko spolno potrebo.

Preberite še:

Seks v nosečnosti
Kontracepcija po porodu
Nezvestoba po porodu

Kategorija:   Novice, Po porodu
Naslednji prispevek

Ko skrb postane obsesija

25 junija, 2012 0