Friday, June 14, 2024


Vzrok

Treponema pallidum je spiroheta (tanka svedrasta bakterija) tanke in dolge oblike, velika okoli 15 μm. Giba se z značilnimi gibi, okoli zamišljene osnovne bakterije. Zagotovo je, da Treponema pallidum stimulira parametre humoralnega in celičnega imunskega odgovora. Izzove eno najtežjih spolnih bolezni in je striktni človeški zajedavec.

Infekcija ploda je neizogibna, če se spiroheta nahaja v krvnem obtoku matere. Če je bolezen pri materi v prvem ali drugem stadiju, se bo infekcija prav zagotovo razširila na zarodek. Iz krvi fetusa se spiroheta razseli po vseh njegovih organih.

Simptomi

Kako se bo nosečnost končala je odvisno od stadija bolezni pri materi. Lahko pride do poznega splava, mrtvorojenega otroka, rojstva bolnega otroka z znaki prirojenega sifilisa (syphilis congenitalis praecox), rojstva navidezno zdravega otroka pri katerih se simptomi bolezni pojavijo šele v puberteti ali kasneje (syphilis congenitalis tarda) in rojstva zdravega otroka. Če se infekcija zgodi tik pred koncem nosečnosti se otrok rodi navidezno zdrav, vendar zboli v času neonatalnega obdobja (2-4 tedne po rojstvu).

Za kongenitalni sifilis so značilni naslednji simptomi: hepatosplenomegalija (povečana jetra in vranica), otečeni sklepi, anemija, zlatenica, rinitis (vnetje nosne sluznice) s sangvinolentno (krvavo) in purulentno (gnojno) sekrecijo, limfadenopatija (povečane bezgavke), periostitis (vnetje pokostnice), nefrotični sindrom, miokarditis (vnetje srčne mišice), uveitis (skupina vnetij očesa) in horioretinitis (vnetje očesne žilnice in mrežnice). Novorojenček je zahiran z nizko porodno težo, nagubano kožo starikavega videza, z neenakomerno slabo razvitim lasiščem in nohti, ter z generalizirano mikroadenomijo. Koža na dlani in stopalih je rdeča. Takoj po rojstvu se formirajo sifilisni infiltrati temno rdeče barve, še posebej peroralno in pergenitalno. Klinični zanki poškodb centralnega živčnega sistem, ki se pojavi v 50%, se v neonatalnem obdobju redko opazi, čeprav obstajajo spremembe v likvorju.

Diagnoza

Se postavi na podlagi direktne mikroskopije kožnih lezij, placente in amnijske tekočine, kot tudi s serološkimi testi.

Zdravljenje

Zdravljenje je antibiotično, pri alergijah z eritromicinom in s tetraciklini.

Preberite še:

Streptokoki skupine B
Klamidija
HPV
Mikoplazme
Gonokok
Genitalni herpes
Gardneralla vaginalis
STD
Hepatitis B
Zdravje ploda in zarodka

Naslednji prispevek

Patauov sindrom – Trisomija 13

13 junija, 2012 0