otrok > zdravje

Škiljenje

Otrok, ki škili, ne more usmeriti vidnih osi obeh očes v eno točko. Eno ali obe očesi »bežita«. V prvih treh mesecih življenja je to popolnoma normalno. Kasneje ostane »rahlo škiljenje« pri približno štirih odstotkih otrok – velikokrat zaradi neuravnoteženih očesnih mišic ali zaradi daljnovidnosti. Otroci, ki škilijo, uporabljajo samo eno oko, izgublja pa se sposobnost gledanja z drugim očesom, če škiljenje ni zdravljeno. Otrok, ki škili, ne more razviti prostorskega gledanja – za kar je potrebno usklajeno delovanje obeh očes z možgani. Zaradi tega je nujno potrebno škiljenje kolikor mogoče zgodaj prepoznati in zdraviti: pri šestmesečnem dojenčku je za ponovno vzpostavitev normalnega vida dovolj pogosto pokrivanje nasprotnega očesa, pri šestletnem otroku pa ta ukrep ne pomaga več.

Piše: bambino.si


Najpogostejši simptomi: škiljenje pri fiksiranju na bližnji predmet.

Ali mora otrok k zdravniku?

 

  • Pri otrocih, katerih pogled ni očitno navzkrižen, prepozna škiljenje včasih samo šolski zdravnik.
  • Ko opazite, da otrok rahlo škili, ga peljite k očesnemu zdravniku. S pomočjo posebnih preiskav lahko ugotovi škiljenje že pri dojenčkih.
  • Prosim, ne mislite, da bo škiljenje prerasel.Kako pomaga zdravnik?

  • Če je škiljenje pravočasno prepoznano, se lahko s tako imenovanih okluzivnim zdravljenjem s povoji za prekrivanje oči doseže normalen vid. Pri tem se otroku, ki škili, oko izmenično zalepi z obližem za nekaj ur in se tako trenira šibkejše oko.
  • Posebna očala s prizma stekli in folijo tudi pripomorejo k treningu bolnega očesa.
  • Če se škiljenje ne odpravi, zdravnik svetuje operacijo, ko pride otrok v »šolska » leta ( v izjemnih primerih pred to starostjo). Pri tem se neenako dolge očesne mišice skrajšajo ali zamaknejo.
  • Obojestransko škiljenje zaradi daljnovidnosti se popravi z očali. Če to ne pomaga, preostane samo operacija.

 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji