Tuesday, April 23, 2024


Zarodek potrebuje za svojo rast, rast tkiva, celic in hemoglobina zadostno količino železa, ki ga prejema oz. črpa iz organizma matere. Prav zaradi tega dejstva je anemija v nosečnosti skoraj normalen naravni pojav. Anemije delimo na mikrocitne, megaloblastične, hemolitične, trombocitopenije in aplastične.

Mikrocitna anemija

V nosečnosti in tudi običajno so najpogostejše mikrocitne anemije. Običajno so posledica nezadostnega vnosa ali motenega absorbiranja železa in izgube krvi. Nosečnost je idealen čas za pojav mikrocitne anemije. V tem obdobju se pri nosečnicah in njihovemu krvnemu obtoku poveča absolutno število eritrocitov in hemoglobina, saj morajo zadovoljiti plodove potrebe po železu. Te anemije se pogosto pojavljajo pri nosečnicah, ki so bile že pred nosečnostjo podvržene tej bolezni.

Pri mikrocitnih anemijah so klinični simptomi odvisni od stopnje in trajanja bolezni. Najpogosteje se pojavi v drugi polovici nosečnosti, se pravi takrat, ko je potreba po železu v nosečničinem organizmu največja.

Začetni in lažji primeri običajno ne javljajo nobenih simptomov. Pri nosečnicah se pojavi bledost in utrujenost. V tej fazi se bolezen odkrije na osnovi krvne slike, ki se rutinsko izvaja že od samega začetka nosečnosti in ponavlja vse do poroda. V srednje težkih in težkih primerih se pojavijo značilnejši simptomi: huda utrujenost, dispnea (oteženo dihanje) in pospešeno močno bitje srca. Nosečnica je bleda in otečena, pojavijo se gastrointestinalne motnje, parestezije (pekoč občutek, srbenje,..), lahko pa se pojavi tudi povečana vranica.

Nekateri strokovnjaki anemijo povezujejo z pojavom nekaterih gestoz v nosečnosti (edemi, beljakovine v urinu,…). Nevarnost krvavitve med samim porodom je večja, pogostejša pa so tudi febrilna stanja pri otročnicah.

Diagnoza se postavi na osnovi klinične slike in pregleda krvi. Terapija zajema spremembo prehranjevalnih navad in jemanje tablet z železom. Transfuzije krvi se v nosečnosti izogibamo.

Megaloblastna anemija


Megaloblastna anemija
se zelo redko pojavlja skupaj z nosečnostjo. Zanjo je značilno povišan odstotek megaloblasta v kostnem mozgu in makrocitov v krvi, kot tudi vrednosti hemoglobina.

Vzrok za nastanek te vrste anemije je v prvi vrst povezan s pomanjkanjem folne kisline (vitamina B9) in vitamina B12 v organizmu nosečnice. Prav zaradi tega je za pojav megaloblastne anemije redko odgovorna neadekvatna prehrana, prej je zanjo odgovorna motnja prebavnega trakta, ki onemogoča pravilno izkoriščanje omenjenih substanc. Simptomi so podobni makrocitni anemiji, razlika je v tem, da so izrazitejši.

Diagnoza se postavi na osnovi pregleda krvi in kostnega mozga. Zdravljenje z dodajanjem folne kisline in vitamina B12 se odvija skozi celotno nosečnost in nadaljuje v poporodnem obdobju.

Hemolitične in aplastične anemije


Hemolitčne anemije
so bolezni, ki so posledica abnormalno kratkega življenja krožečih eritrocitov in se v nosečnosti skoraj da ne pojavljajo. Prav tako so v nosečnosti zelo redke aplastične anemije AA (odpoved kostnega mozga).

Zdravljenje anemij

Oralna farmakološka terapija je najbolj učinkovita, če zdravila z železom zaužijete na prazen želodec. Na ta način se hitreje absorbira skozi želodčno sluznico v organizem in učinkoviteje zadovolji potrebe po železu. V primeru da je trebušna sluznica preobčutljiva na zdravilo, se ga mora zaužiti po obroku.

Poleg že omenjenih terapij zdravljenja anemij ne smemo pozabiti na uživanje vitamina C. Vitamin C poveča absorbiranje železa in je pomemben dejavnik pri proizvodnji hemoglobina.

Čeprav se železo nahaja v številni prehrani, njegova možnost absorbiranja v organizem močno niha. Telo je različno sposobno absorbirati železo, če se le-ta nahaja v hem ali non-hem obliki. Hem-oblika železa se nahaja v rdečem mesu, ribah in perutnini, ter se absorbira veliko lažje kot non-hem oblika, ki se prvenstveno nahaja v sadju, zelenjavi, oreščkih in žitu.

Hrana, ki vsebuje mnogo železa: rdeče meso (jetra imajo največ železa), ribe, perutnina, jajca (rumenjak), zelena listnata zelenjava (špinača, solata, radič,…), brokoli, stročnice (fižol in grah), čičerika, mandelji, marelice, rdeča pesa, šipek, dateljni, rozine in smokve.

Poleg adekvatne prehrane je potrebno spremeniti nekatere prehrambene navade in na ta način povečati možnost absorbiranja železa:

  • Izogibajte se pitju kave, čaja in ostalih napitkov, ki vsebujejo kofein, vsaj na ta način znižujejo absorbiranje železa.
  • Omejite vnos kalcija. Dodatke k prehrani, ki vsebujejo kalcij vzemite uro pred ali po zaužitju železa.
  • Polnozrnata žita so odličen izvor železa, vendar vsebujejo fitate, ki prav tako ovirajo absorbiranje železa, zato jih uživajte ločeno od živil bogatim z železom.
  • Pri nekaterih osebah, ki trpijo za anemijami, ustvarja premalo želodčne kisline in se zaradi tega absorbiranje železa ne odvija normalno. Vsebnost želodčne kisline se lahko zniža tudi zaradi prekomernega uživanja ogljikovih hidratov. Prav zaradi tega je potrebno omejiti vnos nekaterih z ogljikovimi hidrati bogatih živil (testenine, riž, sladkor, sladkarije).

Terapijske možnosti zdravljenja anemije zahtevajo veliko skrb posameznice. Anemija ne izgine čez noč.

——————————

Bambino priporoča: 

Toplo priporočamo uživanje Algee v času nosečnosti

www.SlikoMat.com Z uživanjem Algee v času nosečnosti podpremo zaloge železa in drugih pomembnih hranil.  Ko se v telesu pojavijo povečane potrebe, z rednim uživanjem mikroalge poskrbimo za sprotno obnovo zalog. Ker Algea vsebuje tudi naravni vitamin C, pomaga telesu, da bo železo laže uporabilo. Nastajanje rdečih krvnih celic spodbuja tudi klorofil. Algea vsebuje največ klorofila med vsemi zelenimi rastlinami.
Preizkušeno v vseh lekarnah že 20 let.

slabokrvnost v nosečnosti  Algea

Naslednji prispevek

Za prezgodnji porod krivi tudi geni

13 junija, 2012 0