Monday, June 24, 2024

Rdeče krvničke (eritrociti) nastajajo v kostnem mozgu. Do znižanja njihovega števila v krvi pride zaradi zmanjšane tvorbe v kostnem mozgu ali povečanega razkroja. Življenjska doba eritrocitov v krvi znaša okoli štiri mesece. Za njihovo tvorbo poleg ostalih snovi telo potrebuje železo, vitamin B12 in folno kislino. Pomanjkanje katerekoli izmed teh snovi vodi v slabokrvnost.
 


Vzroki za slabokrvnost med nosečnostjo

Slabokrvnost med nosečnostjo je pogost pojav. Zaradi razvoja zarodka in hitre rasti ploda se močno povečajo potrebe organizma po železu in vitaminih. Telo začne pospešeno proizvajati rdeča krvna telesca in krvno plazmo, da zagotovi zadostno oskrbo ploda. V tem obdobju se lahko volumen krvi pri nosečnici poveča tudi do 50 %, pri čemer se nesorazmerno poveča delež plazme, kar vodi v razredčenje krvi in padec koncentracije hemoglobina. Koncentracija hemoglobina v krvi je najnižja med 25. in 30. tednom nosečnosti.
 

Drugi vzroki slabokrvnosti:

  • uživanje hrane, ki vsebuje premalo železa (razne diete),
  • vegetarijanska dieta,
  • premalo vitamina B12 in folne kisline v prehrani.

Slabokrvnost je pogostejša pri nosečnicah, ki nosijo dvojčke ali trojčke, ter pri tistih, pri katerih je minilo krajše obdobje od zadnje nosečnosti.
 

Simptomi slabokrvnosti

  • utrujenost in bledica
  • redkeje razbijanje srca, zasoplost in omotičnost
  • bolečina v prsih in glavobol pri hujših anemijah

Kako preprečiti slabokrvnost

Priporoča se uživanje hrane, ki vsebuje:
 

  • železo (govedina, žitarice, jajca, špinača, suho sadje),
  • folno kislino (fižol, govedina, brstični ohrovt, brokoli, beluši),
  • vitamin C za boljšo absorpcijo železa iz prebavil (surova zelenjava, limone in pomaranče).


Poleg tega se svetuje tudi jemanje prehranskih dopolnil, ki vsebujejo železo in vitamine, posebej folno kislino.

Danes se že rutinsko priporoča uživanje folne kisline, zlasti prvih 12 tednov nosečnosti, po možnosti pa že pred načrtovano zanositvijo. Na voljo je v lekarnah brez recepta v obliki tablet. Folna kislina je življenjsko pomemben vitamin, ki ga telo samo ne proizvaja, prav tako si ne ustvari zaloge. Pomembna je za sintezo nukleinskih kislin, pretvorbo nekaterih aminokislin ter tvorbo in pravilno delovanje krvnih telesc. Pomanjkanje folne kisline povzroči slabokrvnost, v zelo zgodnjem obdobju nosečnosti pa lahko privede do nepravilnega zapiranja hrbteničnega kanala (nevralne cevi). Posledica tega je lahko huda telesna ali duševna prizadetost otroka.

Vir: ezdravje.com

Naslednji prispevek

Vitaminski in mineralni dodatki v nosečnosti

13 junija, 2012 0