Thursday, June 20, 2024

Spolno prenosljive bolezni se razvijajo pritajeno skupaj z drugimi asimptomatskimi fazami, tako da se klinični zanki obolelih težko očitajo, zaradi česar se gostitelji bolezni ne zavedajo, da infekcijo nezavestno prenašajo na druge ljudi. Glavni razlogi za tveganje spolno prenosljivih bolezni so nezadostno informiranje, promiskuiteta – še posebej pri nezaščitenih spolnih odnosih, analni spolni odnos, slab socialni status in slaba zdravstvena oskrba. 


STD imajo prav poseben pomen v obdobju odraščanja, oziroma v populaciji najstnikov. Ameriški znanstveniki opozarjajo, da je kar četrtino vseh STD najdemo v populaciji najstnikov med 15-tim in 19-tim letom starosti. Vodi največja četvorka: klamidija, gonoreja, herpes in HPV. Glavni razlog za rast spolno prenosljivih bolezni med mladimi, je poleg biološkega (na infekcije občutljive celice genitalnega sistema), tudi kulturološki – vzgojni dejavniki. 

Čeprav se pri mladih beleži rast uporabe kondomov, je njihovo uporaba še vedno na zelo nizki ravni. Večina najstnikov podcenjuje tveganje okužbe. Pogosta je tudi nepravilna uporaba kondoma, ob napredovanju veze pa prihaja do prenehanja njegove uporabe. Starejši partnerji deklet in mladih homoseksualcev bodo od njih pogosto zahtevali nezaščitene spolne odnose. Po drugi strani pa se lahko zgodi, da tudi povsem pravilna uporaba kondoma ne bo preprečila prenos spolnih bolezni kot sta herpes in HPV. Oralni seks ne velja za safe sex, čeprav ne privede do nezaželene nosečnosti obstajajo številne možnosti prenosa spolnih infekcij, zaradi česar so vse pogostejši primeri oralnega herpesa in oralne gonoreje. 

Spekter genitalnih infekcij pri ženskah, poleg vnetja vagine (colpitis ali vaginitis), zajema še številna obolenja, ki se pojavljajo posamično, ali kot posledica drugih bolezni. Vnetje materničnega vratu (endometritis), kot tudi vnetje jajcevoda in jajčnikov (salpingitis / adnexitis) so pri tem zelo povezani tako v etiološkem, kot tudi v kliničnem in terapevtskem pogledu, zato jih imenujemo z enim izrazom medenična vnetna bolezen (pelvic inflammatory diease – PID). PID se javlja z indikacijo 100 – 200 / 100.000 žensk, v obdobju odraščanja pa: 1 na 8 deklet!!!

Pozno diagnosticiranje in nezdravljenje spolnih bolezni lahko privede do resnih težav. Okužba, po vnetju jajcevoda ali jajčnikov, lahko privede do brazgotinastih sprememb, abscesov in zamašitve jajcevoda, pri čemer raste tveganje za neplodnost in nastanek ektopične (izvenmaternične) nosečnosti. Tveganje za nastanek neplodnosti pri prvem PID znaša 15%, pri drugi epizodi PID 35%, po treh in več pa celo 55%. Tveganje za nastanek izvenmaternične nosečnosti je povečan za 7-19 krat. Nekatere spolne bolezni, kot npr. HPV, lahko vplivajo na nastanek raka na materničnem vratu, z nekaterimi spolnimi boleznimi pa lahko mama ob porodu okuži otroka. 

Literatura:
 
1. Ghiatas AA. The spectrum of pelvic inflammatory disease. Eur Radiol.

2. Blake DR. Adolescent Sexually Transmitted Diseases: Recent Developments. Curr Infect Dis Rep. 
3.Wachter I. Jugendgynäkologie: Genitalinfektionen. TW Gynäkologie 

Sorodni članki: 

 

Kategorija:   Spolne bolezni
Naslednji prispevek

Gardnerella vaginalis

13 junija, 2012 0