zdravje > raziskave in novice

Ste vedeli, da lahko moški dojijo?

Novica, ki bi bolj sodila med prispevke – Saj ni res, pa je, ali mogoče v kakšen popolnoma porumenel populistični medij, pa vendar.

Piše: J. R.


Ste vedeli, da nekateri Pigmejci dojijo svoje otroke? Na laktogenezo (nastajanje mleka) lahko vplivajo: stres, povezan s težkim fizičnim naporom in stradanjem, ter nekatera zdravila.  

Proizvodnja mleka pri moških se najpogosteje pojavlja zaradi uživanja zdravil, ki vzpodbudijo delovanje mlečnih žlez. Tudi moške prsi imajo mlečne žleze in s primerno hormonsko stimulacijo je vse mogoče. Povsem normalno je, da količino mleka ne moremo primerjati  s tisto pri ženskah.  

Stanje se najpogosteje pojavi pri moških, ki so preboleli raka na prostati. Pri zdravljenju raka na prostati se uporabljajo ženski hormoni, ki preprečujejo produkcijo kancerogenih celic, piše Intimate Medicine.  

Stres povezan s težkim fizičnim naporom in lakoto lahko prav tako vpliva na pričetek laktogeneze pri moških. Zato ni neobičajno, da se je dojenje pri moških pojavilo v nemških koncentracijskih taboriščih, ter pri ostalih vojnih veteranih.  

Antropolog Barry Hewlett, ki je preučeval Pigmejce je dejal, da nekateri Pigmejci dojijo svoje otroke. Omenil je še osamljen primer iz Šri Lanke, ko je oče po smrti matere dojil svojega otroka.  

Novorojenčki, tako deklice kot dečki, so sposobni proizvajati mleko. Laktogenezo spodbudijo hormoni, ki ga skozi materino mleko dobijo dojenčki. Izcedek iz bradavic je pogost tudi pri fantih v puberteti.

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji