zdravje > raziskave in novice

Tek zmanjšuje obseg tumorjev

Mišim, ki so več časa preživele na obroču za tek, se je v primerjavi z neaktivnimi obseg tumorja zmanjšal za več kot 50%, so potrdili danski znanstveniki.

Piše: j.r.


Adrenalin, ki je spremljal telesno aktivnost miši, usmerja imunske celice in uničuje tumorske celice vsajene v pljuča, jetra in kožo testnih živali. Rezultati raziskave so objavljeni v reviji Cell Metabolism.

»Znano je, da se z infiltriranjem naravnih NK imunskih celic lahko nadzoruje in regulira velikost tumorja, nihče pa še ni preučeval, ali telesna aktivnost vpliva na ta sistem,« je dejala Pernille Hojman, ki je vodila raziskavo.

»V namen raziskave smo mišim injicirali adrenalin, ter na ta način imitirali višjo vsebnost, ki nastane med telesno aktivnostjo. Ugotovili smo, da se v tem primeru v krvnem obtoku mobilizirajo NK celice, ki v primeru prisotnosti tumorja napadejo maligne celice.«

Hojmanova trdi, da bi lahko intenzivnejša vadba lahko vplivala na zmanjševanju velikosti tumorjev pri fizično aktivnih ljudeh, vendar bodo za potrditev hipoteze in dejanskega vpliva na metastaze in dolžino življenja ljudi s tumorji, morali izvesti dodatne raziskave na ljudeh.

 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji