Monday, June 24, 2024

V okviru antenatalne brige- spremljanje razvoja in rasti še nerojenega otroka, v večini evropskih držav priporočajo tri ultrazvočne preglede: med 9-tim in 12-tim tednom, nato med 19-tim in 22-tim tednom in med 29-tim in 32-tim tednom. Pri morebitnem nastanku bilo kakšnih nepravilnosti ali komplikacij v nosečnosti, dodatni ultrazvočni pregledi nudijo dodatno varnost nosečnici in ginekologu, ki spremlja nosečnost. Na žalost je kakovost slike velikokrat omejena zaradi gibov in položaja zarodka, ter količine plodovne vode. Ultrazvočni prikaz je prav tako kompromitiran pri debelejših nosečnicah, pri manjku plodovne vode in »divjanju« zarodka.


Za odkrivanje fetalnih malformacij se previdno razišče in spremlja videz zarodka, ter posameznih fetalnih organov, pri čemer je najidealnejši čas za morfološko raziskavo fetusa okoli 22. tedna nosečnosti (20. – 24. teden). Najbolj optimalen pregled nudita 3D in 4D ultrazvok. V tem času so vidni vsi vitalni organi, njihova velikost pa dopušča precizno oceno videza in odkritja morebitnih odstopanj.

Nekateri znanstveniki iz področja ginekologije in prenatalnega razvoja priporočajo vsem nosečnicam, nosečim izmed 30. in 34. tednom, rutinski pregled z barvnim Dopplerjem. Zaradi specifičnosti v razvitosti feto-maternalnih krvnih žil, se barvni Doppler priporoča šele po 20. tednih nosečnosti. Izjema se naredi zgolj ob obstajanju suma anomalije srca ali krvnih žil pri zarodku.

Najbolj značilne prednosti izboljšane ultrazvočne in tridimenzionalne ultrazvočne tehnike v zadnjih nekaj letih vključujejo možnosti prikaza kompleksnih anatomskih struktur, volumetrijsko merjenje različnih organov, prikaz pretoka krvi v realnem času in tridimenzionalno raziskovanje skeleta zarodka. 3D ultrazvočna tehnologija je nenadomestljiva v prikazu obraznih detajlov, anomalij in prstkov.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti