Friday, June 14, 2024

Uvihano črevo (invagninacija) nastane zaradi prirojenega nenormalnega gibanja črevesja. Del črevesja, najpogosteje zadnji del tankega črevesa, se uviha preko naslednjega dela črevesa. Uvihano črevo se lahko pojavi čisto nepričakovano pri eno –do dvoletnem, sicer zdravem otroku.


Pojavijo se akutni napadi močnih, kolikam podobnih bolečin v trebuhu, s kričanjem, bruhanjem in znaki šoka (bledica, mrzle pot in nemir), ki lahko izmenično prehajajo v stanja povsem brez bolezenskih znakov. Otrok postane apatičen, upadlega videza. Lahko se pojavi tudi driska s primesmi krvi. Velikokrat lahko zdravnik v desnem spodnjem delu trebuha otipa valjasto, trdo spremembo (črevesni valj).

Pomembno: pri sumu na uvihano črevo takoj  poiščite zdravnika (nujna medicinska pomoč). Brez ustreznega zdravljenja vodi bolezen v nekaj dneh v smrt.

Ali mora otrok k zdravniku?

Pokličite nujno medicinsko pomoč. Otrok mora takoj k najbližjemu zdravniku ali v bolnišnico, sicer se pojavi poškodba črevesja.

Kako pomaga zdravnik?

•    Zdravnik postavi diagnozo in otroka nemudoma napoti v bolnišnico.
•    V zgodnjem stadiju poskušajo uvihano črevo spraviti v normalen položaj z vnosom rentgenskega kontrastnega sredstva. Če to ne pomaga, je potrebna takojšnja operacija.

Kako simptome lajšamo sami?

•    Pri uvihanem črevesu morate zdravljenje vašega otroka prepustiti zdravniku.
•    Ostanite ( če  je mogoče ) pri otroku v bolnišnici.
•    Ko pride otrok iz bolnišnice, ga morate negovati – kot je to običajno po operativnem posegu. Dajajte otroku lahko hrano in poskrbite, da se telesno ne napreza. Predvsem ne sme nositi bremen.

Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Olive za kvalitetnejšo in daljšo erekcijo

13 junija, 2012 0