Friday, June 14, 2024

Vzrok
 

Najpogosteje nastane iz neznanega razloga in pri večini moški ni posledica bolezni. V redkih primerih lahko nastane kot posledica bolezni sečil, najpogosteje tumorjev na ledvicah. Motnja cirkulacije privede do vračanja krvi iz ledvične cirkulacije v testise, kar povzroča širjenje ven.


Varikokele se glede svoje velikosti delijo v tri skupine:

•    Mala – opazi se samo pri naprezanju ali prenašanju težkih bremen, ki otežujejo odtekanje krvi v venah, zato se varikokela povečuje
•    Srednje – se diagnosticirajo s pregledom testisov
•    Velike – opazne na pogled

Lahko se pojavijo na desnem, levem ali obeh testisih.
 

Simptomi

Varikokele običajno ne spremljajo nikakršni simptomi. Pogosto se odkrije šele pri pregledu, ko se par sooča z neplodnostjo. Pacienti se občasno pritožujejo na občutek teže in bolečine v mošnji. Na otip je skrotum podoben vrečki polni glist. Na koži skrotuma se lahko pojavi znoj, kožno vnetje, rdečica in razjeda. Varikokela znižuje moško plodnost. Pri mlajših moških je pomembno, da se stanje ne poslabšuje, saj lahko povzroča atrofijo (odmiranje) testisa.

 

Diagnoza
 

Najpomembnejši je pregled in otip testisa. Diagnoza tipanja se najpogosteje izvaja v stoječem položaju. Zgodi se, da je varikokela tako velika, da je vidna s prostim očesom. Testis z varikokelo je v primerjavi z neprizadetim testisom pogosto manjši. Diagnoza se potrdi z ultrazvočnim pregledom, ali s t.i. barvnim doppler ultrazvokom, ki lahko v sondiranem področju telesa prikaže pretok krvi. Če sumimo na bolezen v trebušni votlini, ki sekundarno izzove varikokelo, naredimo CT.

Varikokele se diagnosticirajo tudi z drugimi metodami kot je venografija, radionuklidna angigrafija in običajen ultrazvok.
 

Zdravljenje

Zaenkrat ni zdravil, ki bi uspešno zdravili varikokelo, čeprav se intenzivno raziskuje antioksidante kot tudi potencialna nekirurška zdravila.

Najpogosteje zdravljenje ni potrebno. Pri blažjih bolečinah in neprijetnemu občutku v preponah se priporoča uporaba steznika ali podpore (suspenzor). Pri večjih varikokelah je potreben kirurški poseg, ki se izvede v naslednjih premerih:

•    Močni bolečini v testisih, ki ne popušča
•    Motnji delovanja testisov
•    Atrofiji testisov

Varikokela se lahko zdravi tudi z interventnim radiološkim metodam, kjer se s katetrom vstopi v veno testisa in s kontrolo rentgenskih slik z različnimi sredstvi embolizirajo razširjene vene. Po kirurške posegu se pričakuje najmanj tedenska spolna vzdržnost.

Preberite še:

Azoospermija
Moško reprodukcijsko zdravje
Spermiogram
Vzroki moške neplodnosti
Značilnosti spermiograma
Moška neplodnost

Kategorija:   Moška neplodnost, neplodnost