Friday, June 14, 2024

netje slepiča (apendicitis) je akutno bakterijsko vnetje slepiča – priveska slepega dela debelega črevesa.  Dečki zbolijo pogosteje kot deklice. Čeprav se lahko vnetje slepiča pojavi v vsaki starosti , zboli 70 odstotkov prizadetih med 5. in 30. letom življenja z vrhuncem pri 10. do 15-ih letih.


Vnetje slepiča se skoraj vedno začne z  neenakomernimi napadi bolečin v vsej trebušni votlini, velikokrat tudi v zgornjem delu trebuha in ob popku. Šele postopoma se bolečina lokalizira v desnem spodnjem delu trebuha in ostane stalna. Nekaj ur kasneje se pojavi značilna bolečina v desnem spodnjem delu trebuha: povečana bolečina na pritisk in trda trebušna stena. Značilno je tudi krčenje desnega kolena kot pri poskoku. Pojavijo se lahko tudi vročina, driska ali zaprtje in tudi bruhanje, ki  zmotno navede na sum vnetja želodčno-črevesne sluznice.

Ali mora otrok k zdravniku?

Pri vsaki akutni in nejasni bolečini v trebuhu, ki traja dlje kot dve uri, morate vprašati  zdravnika za nasvet, Tudi na počitnicah otroka peljite v najbližjo zdravstveno ustanovo,predvsem le so se  nenadoma pojavile bolečine v tre4buhu v obliki kolik in če otrok leži spontano na desni strani  s pokrčenim desnim kolenom.

Kako pomaga zdravnik?

Zaradi postavitve diagnoze izmeri zdravnik otroku telesno temperaturo in pregleda krvno sliko. Če ugotovi vročino in visoka bela krvna telesca, ostane kot edino zdravljenje opertivna odstranitev slepiča. Pri zapletenem poteku bo moral otrok ostati v bolnišnici do 10 dni.

Zapleti

 

Če po nekaj urah bolečina nenadoma izgine in je trebušna stena spet mehka, obstaja sum na akutno razlitje slepiča. Gnoj lahko izstopi v trebušno votlino in povzroči vnetje potrebušnice. Otrok mora biti takoj operiran.

Kako simptome lajšamo sami?

•    Po prihodku iz bolnišnice mora otrok najmanj 1 teden ostati doma – vendar ne v postelji.
•    Otroku preprečite vsako naprezanje, vsaj štiri tedne naj ne nosi težkih bremen. Več tednov se ne sme udeleževati nobenega športa, ki zahteva izrazitejše telesno naprezanje.
•    Vsekakor so priporočljive preproste gimnastične vaje doma, ki vam jih priporoča zdravnik.

 Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Karies (mlečni zobje)

13 junija, 2012 0