Sunday, May 26, 2024

Pri dojenčkih in majhnih otrocih se pogosto pojavi vnetje srednjega ušesa (Otitis media), ki največkrat nastane kot zaplet pri vnetjih nosno-žrelne votline. Povzročitelj bolezni, velikokrat virusi, morajo prepotovati samo kratko pot: pri majhnih otrocih je Evstahijeva cev, ki povezuje uho z žrelno votlino, še kratka in ozka in pri vnetju hitro toliko zateče, da izloček in gnoj zastajata v srednjem ušesu.


Vnetje srednjega ušesa se velikokrat pojavi nenadoma: močna, kljuvajoča bolečina otroka pogosto zbuja iz spanja. Otrok joče od bolečin. Majhen otrok suva z glavo sem in tja in se drži za boleče uho. Dojenčki z vnetjem srednjega ušesa so nemirni, slabo pijejo, lahko imajo drisko in vročino. Pri njih lahko pogosto spregledamo vnetje srednjega ušesa, dokler bobnič ne poči in ne izteče zastani izloček.

Pri pravočasnem in pravilnem zdravljenju otrok po enem do treh dneh ne čuti več bolečin. Vendar lahko ostane izliv v srednjem ušesu.
 

Zapleti

Pri vsakem vnetju srednjega ušesa obstaja nevarnost, da se vnetje razširi na koščeno kepo za ušesom v lobanjskih kosteh. To razširitev imenujemo mastoiditis. Če je nezdravljen. Lahko pripelje do vnetja notranjega ušesa in do vnetja možganskih ovojnic ( meningitis).
 

Ali mora otrok k zdravniku?

Pri vsakem sumu na vnetje srednjega ušesa peljite otroka k zdravniku. Če ima otrok vročino, bo izkušen zdravnik takoj pregledal ušesa – tudi pri driski.
 

Kako pomaga zdravnik?

•    Zdravnik pregleda otroku ušesa z otoskopom in vidi vnet bobnič. Če je nujno, prepiše antibiotike in kapljice za nos.
•    Proti bolečinam predpiše svečke ali sirup, na primer paracetamol,

 

Kako simptome lajšamo sami?

•    Da uplahne sluznica Evstahijeve cevi in da se uho znova sprosti, obsevajte uho z infrardečo lučjo, ali delajte parne kopeli za glavo, v nujnem primeru dajte kapljice za nos proti oteklinam.
•    Kapljice za uho ne pomagajo, ker ne dosežejo območja, kjer je vnetje – pomagajo samo pri vnetju zunanjega zvokovoda.
•    Toplota blaži bolečine: položite otroka z vnetim ušesom na toplo steklenico ali delajte obkladke z razredčenim alkoholom ali čebulo.
•    Homeopatska pomoč: prvi dan apis mellifica D3 vsaki 2 uri 5 kaplic v usta, od drugega dne pulsatilla D4, štirikrat 1 tableta, raztopljena v malo vode. Istočasno naj bo uho na toplem.

Reference:
1.    Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
2.    kidshealth.org
3.    thechildrenhealthside.com
 

Kategorija:   Novice, Otroške bolezni
Naslednji prispevek

Nova raziskava o širjenju raka na dojkah

13 junija, 2012 0