Monday, June 24, 2024

Poletje, dan pred dopustom. Celodnevno pakiranje, kovčki so polni, vas pa še vedno razžira dvom, oz. Alzheimerjev sindrom. Nekaj manjka. Poleg še kakšne nepomembne malenkosti ste verjetno spregledali zdravila.


Potujoča lekarna naj bo majhna in priročna, zato naj ne bo prehudo nekaj prostora v prtljažnem prostoru nameniti prav njim. Sestavili bomo listo potrebnih zdravil, vi pa izberite kaj pravzaprav zares potrebujete.

Zagotovo so prvo zdravilo tablete proti slabosti na poti: Dramine, Ranital, Rupurut in Reglan proti bruhanju.

Če imate težave z želodcem se izogibajte Aspirinu

V primeru glavobola (ker vas je med spanjem na plaži ožgalo sonce) sta dobrodošla Ibuprofen in Voltaren, ki se pojavlja v več inačicah; forte, rapid.

Razlika med tema dvema zdraviloma je, da Ibuprofen želodcu ni agresiven. Če imate ulkus, GERB, gastritis ali kakšne druge želodčne težave, se izogibajte Voltarenu, Ketanolu in Aspirinu.

Glavobol lahko povzročijo tudi vbodi komarjev. Iz izkušen najbrž veste, da ko poljubljajo komarji, poletno romanco doživljajo precej resno, znaki njihove ljubezni pa so vidni še dneve po vbodu. Če vas dejstvo, da komarji morijo samo ljudi s sladko krvjo ne tolaži, potem je najbolje kupiti sredstvo za zaščito pred vbodi insektov. Za otroke uporabljajte namenske pripravke, splošni so otroški koži preveč agresivni.

Opekline meduz niso seksi

Mislite, da vas lahko meduza ožge samo v Avstraliji? Motite se. Te klobučaste lepotice se rade pokažejo na vseh morjih sveta in z lovkami vsake toliko časa ožgejo nekaj srečnežev. Verjamem, da se jim boste poskušali izogniti v širokem loku, vendar bo vsaj eno osebo, ki bere ta članek, meduza zagotovo presenetila.

Opekline, ki so nastale pod vplivi meduzinih lovk niso znak konca dopusta, še manj konca sveta. Brez težav jih zdravimo z geli, ki blažijo iritirano pekočo in srbečo kožo. Pomagate si lahko tudi s kisom, jedilno sodo, limoninim ali figovim sokom, ter alkoholom.

Praske in rane

V kolikor spadate v skupino ljudi, ki rada raziskuje obplažne pečine obstaja verjetnost, da se boste nekje porezali. Poskrbite za obliže, gaze in povoje, površinske praske oskrbite s pripravki, ki vsebujejo hialuronsko kislino. Če so rane pregloboke in krvavitve ne morete zaustaviti, poiščite zdravniško pomoč.

Ušesa

Morje in težave z ušesi? Lahko rečemo nič novega, nič posebnega. Če imate pogosto vneta ušesa ne pozabite na plavalno kapo ali nepremočljive ušesne čepe. V primeru, da kape ne želite nositi, lahko uporabite kapljice Netreska, ki so jih za zdravljenje ušesnih vnetij uporabljale že naše babice.

Neprijetni prehladi in viroze

V primeru prehlada ne smete pozabiti na propolis (razpršilo, kapljice, tablete…). S preoralnim uživanjem propolisa preprečujete replikacijo virusov in bakterij. Dobro je upoštevati dejstvo, da propolis učinkoviteje deluje, če ga čim dlje zadržujete v ustni sluznici. Zamašen nos izpirajte s slano morsko vodo, ki je najboljše zdravilo za težave zgornjih dihalnih poti. V kompletu naj bodo sredstva za zniževanje telesne temperature: Lekadol ali Nalgesin za odrasle, ter Calpol za otroke.

Alergija na sonce

Če ste alergični na sonce morate obiskati zdravnika, ki bo predpisal potrebno terapijo. V torbico lahko vstavite zdravila proti alergijam: Claritine, Flonidan in Teflast. Enako storite pri kroničnih obolenjih. Če dobite virozo ali drisko, ki je poleti pogostejša kot v ostalih letnih časih, kupite medicinsko oglje (Carbo medicinalis, granule), ki se ga raztopi v vodi in popije. Oglje bo absorbiralo toksine in pomagalo vzpostaviti ponovno ravnovesje v črevesju. Pomagajo tudi kapsule Linex, pri hujši driski Primotren ali naravna zdravila v obliki suhih borovnic, prepečenca in jedilne čokolade. Proti zaprtju vzemite Dulcolax in sredstva za uravnavanje črevesne flore Iberogast. Zaprtju se lahko zoperstavite z Donatom Mg in ogromno količino C vitamina.
 
Ne pozabite na primerno zaščitno kremo za sončenje, za otroke z najnižjim ZSF (zaščitni sončni faktor) 36, ki je seveda namenjena in prirejena otroški koži. Med 11 in 16-to uro se nevarnim sončnim žarkom raje izogibajte, glavo pa zaščitite s primernim pokrivalom. Ne pozabite na sončna očala za vas in vaše otroke! V primeru opeklin pa priporočamo terapijo z Bepantholom (hladilna pena v razpršilu), ki je prilagojena uporabi tudi nosečnicam in otrokom.

Preberite še:

Otroci morajo nositi sončna očala
Nevarna poceni sončna očala

 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Vitamin B6 kadilce ščiti pred rakom

13 junija, 2012 0