Tuesday, April 23, 2024

 


Večina odraslih ljudi uživa v pitju ene redkih dostopnih in legalnih poživil, kavi. Instant, expresso, filter ali turška, vse imajo svoje prednosti in slabosti, druži pa jih skupni imenovalec – o njej se veliko piše in govori. V kolikor spremljate naše novice o kavi, ste najbrž ugotovili, da je zelo malo tistih, ki govorijo o negativnih stranskih učinkih pitja kave in da je veliko več tistih, ki nas prepričujejo, da je uživanje kave navkljub vsemu zdrava navada. Kaj je res in ali kava res lahko pozitivno vpliva na žensko zdravje pa preberite v spodnjih vrsticah.
 

Vsakodnevno pitje kave pomaga v boju proti depresiji

Raziskava na Harvardu leta 1996 je pokazala, da ženske, ki dnevno zaužijejo dve ali več skodelic kave, redkeje prevevajo samomorilske misli. Raziskava je zajela vzorec 85.000 žensk.
 

Kava ščiti pred številnimi boleznimi

Osem let kasneje je ista univerza objavila rezultate raziskave (konec koncev nekako morajo opravičiti sloves najprestižnejše univerze na svetu) o vplivu kave na žensko zdravje. Tudi tokrat se je pokazalo, da kava blagodejno vpliva na žensko zdravje: od zniževanja tveganja nastanka raka na debelem črevesu, Parkinsonove bolezni do diabetesa tipa2. Znanstveniki vseeno opozarjajo, da je količino popite kave potrebno razporediti skozi ves dan. Veliko popite jutranje kave kaže ravno nasprotne rezultate.

 

Kava blagodejno vpliva na ženske vseh starostnih skupin

Kljub vsemu, da reklamirajo kako mlade pivke kave ob prenatrpanem urniku potrebujejo minutko zase, klinične raziskave kažejo, da pozitivni učinki kave niso rezervirani samo za njih, ampak pozitivno delujejo na ženske vseh starostnih skupin. To je pokazala raziskava med leti 1980 in 2004, v kateri je sodelovalo 80.000 žensk v povprečju starih 63 let. Tudi ta raziskava je potrdila, da kava zmanjšuje tveganje za nastanek depresije. V tej raziskavi strokovnjaki priporočajo uživanje štiri skodelice kave na dan (okoli šest decilitrov, to številko je potrebno jemati z rezervo, saj je ameriška kava precej blažja).
 

Kava izzove hudo odvisnost


Po dobrih, tudi slaba novica. Kofein povečuje srčni utrip in povišuje krvni tlak, ter glede na to, da moti spanje vpliva tudi na bioritem. Številne ženske si začetek dneva težko predstavljajo brez kave in če slučajno pride do situacije, ko pitje jutranje kave ni možno, se pojavijo posledice podobne večini ostalim abstinencam (samo v nekoliko blažji obliki) – glavobol, tremor in slabost.

Seveda pa se pitje kave nosečnicam še vedno odsvetuje.

Preberite si še nekaj novih raziskav na temo kave:

Kava in diabetes
Za zdrave možgane, jetra in srce pijte kavo

Kava ne povzroča visokega krvnega tlaka

Kava bolj zdrava kot sokovi

Kava proti Alzheimerjevi bolezni

Kava proti raku na maternici

Kava znižuje tveganje za putiko

Kategorija:   Novice, Žensko zdravje
Naslednji prispevek

Izpadanje las pri ženskah

13 junija, 2012 0