Friday, June 14, 2024

Posebno pozornost namenite prostoru kjer zdravila hranite. Zdravila shranjujte v temnem, hladnem in suhem prostoru, daleč od dosega otroških rok. Majhni otroci se ne zavedajo nevarnosti tablet, pogosto jih zamenjajo za bombone, zato so zastrupitve otrok v lastnem domu razmeroma pogoste.  


Ne pretiravajte s količino shranjenih zdravil! Zaloge niso potrebne, saj nekaterim zdravilom poteče rok trajanja. Po preteklem roku so zdravila v najboljšem primeru nedelotvorna, pogosto pa ima jemanje takšnih zdravil škodljive učinke.  
 

Z aspirinom previdno!  

V času sezonskih bolezni ljudje najpogosteje posegajo po Aspirinu, Lekadolu in različnimi sredstvi za blaženje simptomov gripe Tamiflu in Coldrex, dobro pa se prodajajo tudi kapljice za nos (Operil).  

Ni potrebno poudarjati, da je veliko bolj smelo delati na preventivi kot pa blažiti same simptome.  

Še pred nastankom simptomov svoj organizem okrepite z vitaminom C, cinkom ali s homeopatskimi pripravki namenjenimi krepitvi imunskega sistema. V zadnjem času so zelo iskani razni aktivatorji imunskega sistema.  

Kljub temu, da je aspirin zelo ugoden za črevesno floro vendar nevaren trebušni sluznici, je njegova preventivna uporaba napačna. Aspirin redči kri, širi krvne žile in na ta način znižuje telesno temperaturo, ki pa je pravzaprav obramba proti virusom. Telesno temperaturo je potrebno zniževati samo če je visoka. V tem primeru pa je aspirin pravo zdravilo. Zavedati se je potrebno, da deluje protimikrobno in v organizmu uničuje tudi »dobre bakterije«, zato z njim previdno.  

Odlično preventivno sredstvo proti gripi je zdravilo Flu Relief, homeopatski zvarek (žal se v Sloveniji homeopatska zdravila zaradi smešnih določb ne smejo prodajati v Avstriji pa jih dobite v vsaki Apoteki), ki znotraj 24 ur odpravlja simptome gripe in prehladov: visoko telesno temperaturo, slabost in bolečine. Najbolje ga je zaužiti enkrat tedensko, preprečeval pa naj bi tudi Novo gripo.  
 

Domača lekarna naj v zimskem času vsebuje naslednje:

  • Zdravilo za zniževanje telesne temperature (Lekadol, otroci Calpol)
  • Sredstvo proti kašlju in lajšanju izkašljevanja (rastlinski sirupi, Sinecod)
  • Tablete proti bolečinam
  • V primeru driske in bruhanja potrebujemo sredstva regeneracijo tekočin in elektrolitov (rehidracijo)
  • Propolis, med, matični mleček
  • Dezinfekcijsko sredstvo v primeru poškodb (antiseptik)
  • Lepljivi traki, obliži različnih velikosti, povoji, sterilne gaze
  • Termometer

Pri oskrbi domače lekarne se dobro posvetujte z zdravnikom in farmacevtom.
 

Kategorija:   Domača lekarna, Novice
Naslednji prispevek

Zdravilna jabolka

13 junija, 2012 0