Friday, March 29, 2024

1. Listnata solata


Vsebuje namreč veliko nitratov, ostankov gnojil in škropiv.

2. Surov paradižnik

Je težko prebavljiv.

3. Zelnice

Kot so rdeče in belo zelje, ohrovt, brtsični ohrovt, saj ta živila rada napenjajo. Veliko lažje prebavljivi so brokoli, cvetača, koleraba.

4. Gobe

So težko prebavljive. Za divje gobe velja, da so precej obremenjene z škodljivimi snovmi in izpostavljene radioaktivnemu sevanju.

5. Oreški

So zelo alergeni in nevarni za zadušitev otroka.

6. Sladkarije

V njih je ogromno sladkorja, maščob in fosfatov.

7. Med

Lahko vsebuje bakterije Clostridium botulinum, ki lahko povzročijo resno bolezen.

8. Pijače

Kot so limonada, kokakola, sadni sokovi, kava, alkohol, črni čaj, zeleni čaj in vsebujejo preveč sladkorja, fosfatov in kofeina.

9. Močne začimbe

Kot sta ingver, čili.

10. Mesni izdelki

Kot so klobase, salame, paštete, … ker vsebujejo veliko maščob, soli in fosfatov, kar obremenjuje dojenčkove ledvice. Odsvetuje se tudi svinjina.

11. Beljak

Beljak velja za izjemno alergeno živilo, zato se mu je potrebno dosledno izogibati v prvem letu otrokovega življenja.

12. Kravje, ovčje in kozje mleko

Lahko se uporablja kot dodatek kakšni jedi, nikakor pa kot samostojni napitek.

13. Sol

Izogibati se je potrebno dosoljevanju hrane saj ta sama po sebi vsebuje dovolj soli za dojenčkove potrebe. Izogibajte se tudi jušnim kockam in izvlečkom kvasa. Prevelike količine soli dojenčku lahko preobremeni ledvice.

14. Sladkor

Prevelike količine sladkorja lahko povzročijo zobno gnilobo. Sladkor tudi takoj preide v kri in povzroči hiter, nenaraven porast energije.

15. Morski sadeži in morska hrana

Kot so školjke, rakci, morski pes, atlantska mečarica.

16. Živila z visokim deležem nasičenih maščob

Kot so maslo, sir, margarina, mastno meso, piškoti, pecivo, kolači, …

17. Gluten

Pšenica in rž vsebujeta gluten, ki lahko pri dojenčku povzroči celiakijo, če ga uživajo pred 6. mesecem.

18. Svež sir

Lahko vsebuje bakterije, ki povzročajo listeriozo.

19. Najpogosteje alergena živila

Kot so kravje mleko, jajca, oreški (posebno arašidi), pšenica, jagode, citrusi, ribe, morski sadeži, sezamovo seme.

 

Viri:

  • Lizzie Vann: Zdrava kuhinja za dojenčke in malčke, MK založba 2011
  • Moja nosečnost in dojenček, MK založba 2012
  • Brigit Gebauer – Sesterhenn, Dr. med. Manfred Praun: Velika knjiga o dojenčku, MK založba 2007

Mamice ki so z nasveti pomagale sooblikovati članek:

Nita Lilith Nocturna Premrov, Urša Ziherl, Marusha Zaplotnik, Milica Brašanac Šćekić, Indira Nadarevic Blazic, Mojca Straže, Špela Marela, Nika Kopač, Tjaša L. Pretnar

Naslednji prispevek

Tekočinska citologija bolj primerna za odkrivanje CIN-a

13 februarja, 2013 0