Monday, June 24, 2024

Medicinska sestra v porodnišnici ob odvzemu krvi za presejalne teste tretji dan po rojstvu, če je potrebno, odvzame tudi vzorček krvi za določitev vrednosti bilirubina. Le pri majhnem številu novorojenčkov je potrebno opraviti dodatne preiskave glede možnega vzroka zlatenice. Tedaj iščemo morebitno neskladje med materino in otrokovo krvno skupino ali pa preverimo vrednosti laboratorijskih znakov za okužbo pri otroku. Posebno pozorni smo, če se zlatenica pojavi zgodaj ali zelo hitro naraste do relativno visokih vrednosti.


Zdravljenje zlatenice pričnemo še preden bi lahko dosegla izjemno visoke vrednosti, ki bi lahko trajno škodovale otročku. Ob pričetku zdravljenja z obsevanjem z modro lučjo (fototerapija) poskrbimo tudi za zadostno hranjenje otroka. To sicer lahko začasno nekoliko zmoti začetni ritem dojenja, večinoma pa se le-to povsem brez težav nadaljuje. Obsevanje z modro lučjo tako preoblikuje bilirubin, da ne povzroča več škodljiv učinkov. Kljub temu da novorojenčka obsevamo z modro lučjo, le-ta ves čas ostane zraven mame. V izjemno redkih primerih, predvsem kadar je vzrok za zlatenico neskladje med materino in otrokovo krvjo, obsevanje z modro lučjo in zadostna tekočinska preskrba nista dovolj, ampak je potrebno bilirubin odstraniti z delno izmenjavo krvi.

Vrednosti barvila v serumu kontroliramo enkrat ali dvakrat dnevno in glede na kontrolne vrednosti odredimo nadaljevanje ali začasno ali dokončno prekinitev fototerapije. Ob zaključku zdravljenja zlatenice se glede na potek le-te lahko dogovorimo še za dodatne kontrole. Običajna zlatenica novorojenčka lahko namreč še nekaj tednov povzroča rahlo, praviloma postopno vedno manjšo obarvanost kože – nazadnje le še obraza ter beločnic. Novorojenčki, ki so polno dojeni, imajo lahko blago povišane vrednosti bilirubina tudi še cel prvi mesec, saj snovi v materinem mleku upočasnijo izločanje bilirubina. Dojenja zaradi tega ne prekinjamo. Zelo redko so dodatne preiskave potrebne pri dolgotrajni zlatenici in ob prisotnih drugih znakih na primer redkih prirojenih presnovnih bolezni ali bolezni jeter. Kadar pa novorojenček poleg rumenice kože izloča neobarvano blato in temno obarvan urin, je to znak, da nujno potrebuje dodatne preiskave.

Potreba po zdravljenju zlatenice pri novorojenčku pogosto prinese za sabo daljše bivanje v Porodnišnici. Da v takih primerih ne bi teklo preveč solza, imejte v mislih, da zlatenica novorojenčka ni bolezen, ampak le prehodno stanje, ki pa ga moramo premostiti z ustreznim zdravljenjem, da bo v prihodnosti ena skrb manj. 

Kategorija:   Dojenček in nega, Novice