Thursday, June 20, 2024

S pomočjo intenzivnega zdravljenja nedonošenčkov rojenih v 24 in 25 tednu, preživi več kot dve tretjini otrok. Težave in tveganje so manjše, če je moč za nekaj dni prestaviti porod. Materi so na voljo zdravila, ki pomagajo pri dozoritvi fetalnih pljuč in zmanjšajo krvavitve v možganih nedonošenčka. Kljub temu je potrebno nekaj dni, da zdravila pričnejo delovati, zato je odgoditev poroda še toliko bolj pomembna. Večino nedonošenčkov ne samo da preživi, ampak se tudi normalno razvija. Možnosti normalnega razvoja nedonošenih otrok so se znatno izboljšale z razvojem intenzivnega zdravljenja novorojenčkov.
 


Znaki prezgodnjega poroda

Približno tri četrtine primerov prezgodnjega poroda nastopi pri materah, ki so imele diagnosticirano visoko tveganje prezgodnjega poroda. V to skupino štejemo ženske, ki so že rodile nedonošenčka in ženske, ki pričakujejo dvojčke ali trojčke. Zgodi se, da ginekolog ob rutinskem pregledu nosečnice odkrije prezgodnji porod, kar se zgodi približno v desetih odstotkih. Za zdravnika in nosečnico je lahko prezgodnji porod predstavlja popolnoma nepričakovan dogodek. Pri večini žensk se pojavljajo znaki, ki opozarjajo na prerani porod. Eden od njih je vsekakor odtekanje plodovne vode.
 

Ostali znaki so:

• Neboleča kontrakcija maternice – »krči« maternice. Nekatere ženske kontrakcije zmotno pripisujejo napihnjenosti, zaprtju ali gibu ploda
• Bolečina v trebuhu in križu
• Krči podobni tistim pri menstruaciji
• Vaginalna krvavitev ali rožnato obarvan izcedek
• Pogosto uriniranje
• Driska

V kolikor se med vašo nosečnostjo pojavi kateri od omenjenih znakov, obiščite zdravnika. Ni nujno, da omenjeni znaki pomenijo začetek prezgodnjega poroda, zato brez panike. Tudi če se je prerani porod pričel ne pomeni, da boste predčasno rodili. Od okoliščin vaše nosečnosti in zdravja zarodka je odvisno, kakšne mere za zaustavitev poroda bo izbral zdravnik. Pri več kot polovici žensk pri katerih se je prezgodnji porod že začel, rodi svoje otroke na določen datum poroda.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Znaki večplodne nosečnosti

13 junija, 2012 0