otrok > zdravje

Zobje

Zob je zgrajen iz zobne krone – vidnega dela in zobne korenine, s katero je močno zasidran v dlesni. Vmes se nahaja vrat zoba, ki je prekrit z dlesnijo. Zobna krona je prevlečena z zobno sklenino, najtrdnejšo snovjo telesa. Pod zobno sklenino je zobnina (dentin), s katero je zapolnjen največji del zoba in oklepa zobno korenino. Zobnina obdaja zobno pulpo, ki je sestavljena iz živcev in krvnih žil. Do tretjega leta življenja dobi otrok pravilo 20 mlečnih zob – 10 v zgornji čeljusti in 10 v spodnji čeljusti. Ne zrastejo vsi naenkrat, ampak prihajajo skozi dlesen večinoma v prih ob različnem času. Od petega leta izpodrivajo mlečne zobe stalni zobje in približno pri 14 letih manjkajo samo še modrostni zobje, ki zrastejo v tretjem desetletju življenja, pogosto le deloma.

Piše: bambino.si


Zobna sponka da ali ne?

Tako mlečni kot stalni zobje včasih zrastejo izven vrste: stalni zobje včasih vraščajo

med mlečne pravokotno in pravilno smer rasti,  še preden so prvi izpadli. Pri nekaterih otrocih je čeljust premajhna ali nebo preozko, tako da lahko nastane prostorski problem.

Če sumite, da je namestitev zob vašega otroka nepravilna, obiščite otroškega zdravnika ali zobozdravnika,  specializiranega za čeljustno ortopedijo. Razložil vam bo, če in kdaj je potrebno  uravnavanje rasti zob. Napake se morajo odpravljati pri stalnih zobeh, torej največkrat od 12. leta življenja, ko izpadejo zadnji mlečni zobje.

Poškodovan zob, kaj storiti?

Otrok, ki se uči tekati ali plezati, pogosto pada – včasih tudi na obraz. Pri tem si lahko izbije zob ali odlomi košček zoba. Lahko si zob razmaje, tako da stoji  postrani. Če se pri tem poškoduje zobni živec, zob odmre in se obarva sivo. Ta » mrtvi » mlečni zob ali tudi prizadeti mlečni zob mora ostati v dlesni kot » držalec prostora ». Če zob izpade, ga je potrebno vstaviti nazaj – peljite otroka k zobozdravniku. Odločil se bo, ali je »držalec prostora »vstavljen tako, da bodo lahko stalni zobje rasli na predvideno mesto.

Prva pomoč pri zobobolu

Zaradi kariesa in tudi pri izpostavljanju stalnih zob lahko nastanejo močne bolečine. Vsekakor pojdite z otrokom k zobozdravniku. Izven delovnega časa lajšajo bolečine topli obkladki  na lice. Kaj lahko še pomaga: dajte otroku sesati nageljnove žbice, lahko pa mu  daste tudi žličko sirupa s paracetamolom. Če ima otrok vročino, obiščite dežurnega

Reference:

  1. Das grose Ratgeber Kinderkrankheiten, Helmut Keudel dr. med.
  2. kidshealth.org
  3. thechildrenhealthside.com

 

Sorodni tagi
Sorodni članki
Komentarji