Wednesday, May 29, 2024

Materinstvo je naporno. Potrebno je trdo delo, odrekanje in postavljanje otrokovih potreb pred svoje. Vsak dan z majhnim otrokom je drugačen. Enkrat ti lahko uspe pospraviti celo stanovanje, drugič pa bo zmaga že če se bosta oba oblekla in odšla iz hiše na kratek sprehod. Vse to je čisto normalno a vseeno si velikokrat kot mlada mamica očitaš, da ne narediš dovolj.


Veliko bo pripomogla tudi okolica. S svojimi besedami lahko mladi družinici zares polepšate dan in jih opogumite.

1. Odlično ti gre.
Pohvala vedno dobro dene. Še posebej v občutljivem poporodnem stanju. Vsaka mamica bo hvaležna, da opazite njen trud in ga ozavestite.

2. Vse kar potrebuje tvoj otrok je tvoja ljubezen.
Na starše se vrši dosti pritiska družbe. Velikokrat se zgodi, da se starši izgubijo v stvareh, ki jih otroci potrebujejo. V realnosti pa je stvar popolnoma drugačna. Najpomembnejša je ljubezen in da se otrok počuti sprejetega. Tega ne mora nadomestiti nobena dobrina.

3. Bolje ti gre kot si morda misliš.
Tudi v tistih dneh, ko se sama sebi zdiš najslabša mama na svetu vedi, da ti gre mnogo bolje kot si misliš.

4. Vredu je, če se kdaj počutiš izgubljeno.
Otroci potrebujejo ogromno tvoje pozornosti in tudi oni imajo včasih slab dan. In v teh trenutkih je lahko res težko. Vedi, da bo minilo in da se to dogaja vsakemu izmed nas.

5. V resnici ni nič tako popolno kot na Instagramu in Facebooku.
Danes je svet socialnih medijev ogromen in te včasih posrka vase. Pomembno je da veš, da realnost ni nikoli tako popolna kot jo prikazujejo popolne slikice mamic z malčki. Vsi vemo da je najlažje objaviti sliko ko se otrok smeji pa tudi če drugače ves dan joka.

6. Potrebuješ odmor?
Tudi če postavljaš otrokove potrebe pred svoje si je pomembno vzeti čas zase. To so lahko daljši tuši ali kopeli, morda sprehod sama ali skok v trgovino. Morda pa je zate to hitra kavica s prijateljico ali zmenek z vašim izbrancem. Ta čas stran od otrok je zelo pomemben in vam pomaga biti boljša mama.

7. Nič ni narobe, če ne obožuješ vsakega trenutka materinstva.
Težko se je privaditi na neprespane noči, na dneve ko bodo otroci naredili točno obratno od tistega kar jim rečeš in še bi se lahko nadaljevalo. To pa še ne pomeni da ne maraš biti mama.

8. Nisi sama.
Nekaj najlepšega in najboljšega na svetu so tvoji otroci. Druga najboljša stvar pa je velika skupnost drugih mam, ki gredo skozi enake in podobne situacije kot ti.

9. Zaupaj svojim občutkom.
Kot si verjetno že velikokrat slišala, mama najbolje ve kaj je dobro za njenega otroka. Ti ga poznaš bolje od vseh strokovnjakov.

10. Ti si točno tak starš kot ga tvoj otrok potrebuje.
Naši otroci ne vidijo majhnih napak ki nas po našem mnenju naredijo slabe starše. Važna jim je samo naša prisotnost in naša ljubezen.

Kategorija:   mama, Starševstvo