Wednesday, December 6, 2023
17 marca, 2019

10 IDEJ, KAKO V KARANTENI ZAPOSLITI OTROKA

By 0 1896 Views

Samoizolacija je v trenutni situciji zaradi širjenja koronavirusa nujno potrebna. Vaš otrok verjetno ne razume točno kaj se dogaja, zakaj ne sme v vrtec, zakaj se je njegova šola zaprla in zakaj mu ne dovolite na igrala. Verjamemo, da ste mu zadevo letom primerno razložili, a s tem se vaša naloga ni končala. Do preklica karantene boste z njim vsak dan doma – a kaj početi?


 

KUHANJE

Pokažite otroku, kako in iz česa nastane obrok. Z vami naj meša, pomiva posodo, vam prinaša potrebne sestavine in pripomočke. Njegovo pomoč v kuhinji seveda prilagodite otrokovi starosti. Skupaj iščita in berita recepte, na koncu pa ne pozabita na sladico.

BRANJE KNJIG

Poskrbite, da bo vaš malček vzljubil branje in zgodbe, v katerih se lahko izgubi. Verjemite, da je to eden najboljših načinov, da pozabi, da mora biti doma in da se v situaciji, v kateri smo se znašli, ne more igrati s prijatelji. Zato naj spoznava literarne junake, berite mu ali pa naj bere sam.

DRUŽABNE IGRE

Večeri družabnih iger so priljubljeni tako pri otrocih kot pri odraslih. Igro, ki jo boste izbrali, prilagodite otrokovi starosti in zabava se lahko prične. Lahko si z listom papirja in svinčnikom v roki igro izmislite tudi sami. Ko odigrate človek ne jezi se in druge igre s kockami in kartami, je čas za ime in priimek, potapljanje ladjic in še in še. Možnosti je ogromno.

REŠEVANJE ZABAVNIH IN POUČNIH NALOG

Če imate šoloobveznega otroka, najverjetneje dobiva sproti delovne liste za reševanje. Poskrbite, da se bo iz snovi tudi nekaj naučil in naj mu to ne bo le še ena ”nepomembna naloga”. Otroku lahko izzive in naloge sestavljate tudi vi ali pa ideje poiščete v delovnih zvezkih. Tiste iz naravoslovja so ponavadi najboljša zmed obojega – učenja in zabave. Tudi na spletu lahko najdete ogromno idej, otroku lahko sestavljate tudi uganke.

RISANJE

Spodbujajte otrokovo usvarjalnost. Naj riše z voščenkami, flomastri, barvicami. Če mu zmanjka idej, mu predlagajte kaj naj nariše, ali pa naj riše kar vsa družina. Ko bo otrok videl, kako rišete, bo želel risbo ponoviti za nami. Če je že starejši, pa mu predstavite različne tehnike risanja, v katerih se lahko preizkusi.

SESTAVLJANJE

To početje bo zares odgnalo dolgčas in preden se boste zavedal, bo dan že minil in čas bo za spanje. Sestavljanje lahko za ure in ure zamotijo tako otroke kot odrasle. Otrokom pomagajo pri urjenju spomina in iskanja rešitev.

SPROŠČANJE

Ob vsem tem ne smete pozabiti na čas za počitek. Otroku lahko dovolimo, da za zmeren in vnaprej dogovorjen čas prižge računalnik, tablico ali televizijo. Pazite le, da se vnaprej dogovorite, koliko časa ima na voljo za prebiranje vsebin (igranje igric, gledanje risank ipd.), da tega ne bo začel izkoriščati.

NASTOPANJE

Otroci naj za vas pripravijo večerni program. Čez dan naj ustvarjajo, sestavljajo koreografije, pišejo pesmi in pravljice. Lahko se celo našemijo ali govorijo vice. Idej je neskončno. Tako bodo čez dan zaposleni, zvečer pa se boste skupaj zabavali.

POSTAVLJANJE ŠOTORA

Se spomnite najljubše igre iz otroštva? Sestavljanje šotorov, premikanje pohištva in pokrivanja z odejo? Na tem mestu ni več kaj za dodati, saj igro vsi dobro poznamo.

IGRANJE S PLASTELINOM IN MASO ZA MODELIRANJE

S plastelinom je možno vse. Lahko se igrate izključno tako, da ga oblikujete, lahko pa iz njega ustvarite pripommočke za nadaljno igro. Otroci naj sledijo svoji domišljiji in ustvarjajo. Če ga doma nimate, ne skrbite. Nikar ne hodite v trgovine, saj ga lahko iz vode in moke izdelate kar doma.

Kategorija:   Nasveti