Tuesday, May 28, 2024

1. Nosečnica ne sme leteti z letalom


Nosečnice lahko letijo z letalom od začetka nosečnosti do določenega tedna, ki se razlikuje glede na letalsko družbo. Po večini je meja 36 tednov nosečnosti.

 

2. Pitje čaja iz malinovih listov lahko sproži porod

Ni znanstveno raziskane podlage, da bi to res pomagalo. Čeprav so ženske ki trdijo, da jim je pite čaja, pomagalo pri mehčanju materničnega vratu, to ne velja za vse.

 

3. Če ženska med nosečnostjo veliko dviguje roke nad glavo, (kot na primer obešanje perila, pomivanje oken, barvanje sten …) se bo otrok rodil s popkovino zavito okoli vratu

Glavni razlog, da se otroku zavije popkovina okoli vratu je njegovo gibanje v maternici, pripomore tudi dolžina popkovnice. Skoraj polovica novorojenčkov ima popkovnico zavito okoli vratu, kar pa ne predstavlja razlogov za skrb.

 

4. Spolni odnosi lahko škodijo otroku

Pri normalnem poteku nosečnosti spolni odnosi vsekakor ne morajo škoditi otroku. So celo zaželeni, in v pozni nosečnosti lahko pomagajo pri porodu, saj se ob tem sprošča hormon oksitocin, ki je najpomembnejši pri porodu.

 

5. Nosečnica se mora v vseh primerih izogibati mačkam

V nosečnosti se je popolnoma varno družiti s hišnimi mačkami, vseeno pa se je dobro izogibati divjim in zapuščenim mačkam ter mačjim iztrebkom.

 

6. Telovadba v nosečnosti ni priporočljiva

Pravzaprav je za nosečo žensko še toliko bolj pomembna redna vadba, saj koristi tudi plodu. Dovolj je že, če se vsak dan odpravite na polurni sprehod v naravo.

 

7. Ni možno zanositi, če dojiš

Čeprav telo ob dojenju sprošča določene hormone, ki naj bi pripomogli k temu, da ženska ne zanosi, se na to ni varno zanašati. Takoj ko ženska dobi menstruacijo je možnost, da zopet zanosi.

 

8. V nosečnosti mora ženska spati na boku

Dejstvo je, da se v nosečnosti ženska težko udobno namesti za spanje, zato je pomembno, da položaj ustreza njej. Obstaja možnost, če ženska spi na hrbtu, da pride do prevelikega pritiska na glavno žilo ki dovaja kri v spodnje okončine, zato takoj ko začutite mravljince ali omedlevico, spremenite položaj in bo takoj bolje.

 

9. Kopanje v kadi se odsvetuje v nosečnosti

V primeru da nosečnost poteka normalno, ni nobenih skrbi. Pomembno je le, da voda ni toplejša od 35 stopinj. Tako se v nosečnosti raje izogibajte toplicam in jacuzzijem. Prav tako je primerno tudi kopanje v morju.

 

10. Če vas v nosečnosti pogosto pesti zgaga bo otrok imel veliko las

Ta mit še zdaleč ne drži. Do zgage pride zaradi velikosti otroka, ki pritiska na vaš želodec in to povzroči dviganje želodčne kisline.

Kategorija:   Nosečnost, O nosečnosti
Naslednji prispevek

Resnice o nosečnosti

9 oktobra, 2018 0