Monday, July 15, 2024

Spolnost smo obdelali že na tisoč in en način, pa vendar. Pri vama ni vse tako, kot mora biti? Tako, kot je bilo pred otrokom in ne veste, kaj vas pri tem ovira? Naj vam povemo, da ni kriv le otrok. Naštevamo primere, ki so lahko razlog vaših težav v spalnici.


 

  1. PREHRANA

Določena živila povečajo libido, druga ga znižajo. Negativno na naš libido, pa tudi počutje, vpliva predelana, hitra, industrijsko procesirana ter mastna hrana. Več boste uživali sveže in zdrave hrane, večjo željo po spolnosti boste imeli. Živila, ki povečujejo libido, so: marelice, maline, fige, artičoke, kalčki, sladki krompir, bučke, radič …

  1. STRES

Če smo pod stresom in preobremenjeni, se ne moremo sprostiti niti v spalnici. Dokazano je, da orgazem pomirja, po njem pa se, če smo v stresu, počutimo olajšane.

  1. KONTRACEPCIJA

Ženske na kontracepcijskih tabletkah z njimi vplivajo na svoje jajčnike, pa tudi na njihovo zmožnost proizvajanja hormonov, ki se lahko kaže v padcu libida.

  1. ZDRAVILA

Tudi zdravila, ki jih jemljemo, vplivajo na naš libido. Ta je manjši, če jemljemo več zdravil, ne glede na to, ali smo jih kupili ali dobili na recept. Najslabša so pomirjevala in antidepresivi, ki lahko celo preprečijo orgazem.

  1. OTROK V DRUŽINI

Sploh po porodu, pozabimo na spolno aktivnost. Nižja vrednost estrogena pri materah povzroči suho nožnico in zniža željo po spolnosti, slednjo pa znižuje tudi samo dojenje. Matere z že starejšimi otroki pa enostavno ne najdejo časa. Ne obupajte in izkoristite vsako priložnost, ki se vama s partnerjem ponudi.

  1. ALKOHOL

Prekomerno uživanje alkohola slabo vpliva na naš libido, saj s seboj prinese zdravstvene težave. Dobro je, da se mu popolnoma odpovemo.

  1. DEPRESIJA

Depresivni ljudje nimajo želje po spolnosti, niti po kakršnih koli drugih stikih z ljudmi. Če smo mentalno izčrpani in nezadovoljni s svojim življenjem, se, tako kot v stresnih obdobjih, težko sprostimo. V tem primeru nimamo niti energije, da bi zadovoljili svojega partnerja, niti želje, da on zadovolji nas.

  1. ZDRAVJE

Splošno slabo zdravstveno stanje znižuje libido, največkrat gre za visok holesterol, sladkorno bolezen in motnje pri delovanju ščitnice. Dejstvo je, da si spolnosti ne želimo, ko se slabo počutimo.

  1. NIZKA SAMOZAVEST

Tudi pomanjkanje samozavesti znižuje naš libido. Če se čutimo neprivlačne in imamo slabo samopodobo, nas je sram svojega telesa. V takšnih primerih se ne želimo spustiti v spolne odnose, saj imamo občutek, da nismo dovolj dobri. V tem primeru moramo ta problem najprej rešiti sami s sabo.

  1. DOLGČAS V SPALNICI

Za visok libido je potrebno tudi malce pestrosti, živahnosti in inovativnosti. Če je vsak spolni odnos enak, se ga lahko nekateri hitro naveličajo, čez čas pa se jim enostavno ne ljubi več. Poiščite nove ideje in presenetite svojega partnerja.

 

A. L.

 

Kategorija:   Nasveti, spolnost
Naslednji prispevek

Seks med nosečnostjo: DA ali NE?

10 maja, 2019 0