Monday, April 22, 2024

Smejte se

Čeljustne mišice so točka, okoli katere se vrti stresno dogajanje. Kdor dobesedno stisne zobe, hkrati zategne še telo in dušo. Rešitev lahko najdete v žvečenju žvečilnega gumija, ki sprošča mišice in izboljša dovajanje kisika v možgane, ali v postopnem sproščanju mišic. Čeljust potisnite naprej, dihajte, čeljust spet sprostite in ugotavljajte učinek.


Moč prane

Ajuverdska tehnika dihanja (prana = dihalna energija) umiri telo in uravnovesi živčni sistem. Udobno se usedite. Hrbet je vzravnan. Palec desne roke leži na zunanji strani desne nosnice, sredinec in prstanec pa ležita na zunanji strani leve nosnice. Izmenoma zapirajte in odpirajte nosnici. Zaprite levo nosnico in skozi desno najprej izdihnite in spet vdihnite. Nato zaprite desno nosnico in izdihnite skozi levo nosnico, nato zopet vdihnete. Ko odprete nosnico, vedno najprej izdihnite, nato vdihnite. Take dihalne vaje ponavljate pet minut.

Red

Raziskovalci posledic stresa priporočajo, da je med službo in prostim časom potegnete črto. Zvečer si pripravite seznam prednostnih nalog in pospravite pisalno mizo.

Sprostite čustva

Stresu se je najbolje upreti s čustvi. Solze odnašajo stresne hormone, smeh pa spodbuja nastajanje protitelesc. Do solz ali smeha si pomagajte z ogledom filma.

Kje pa vas čevelj žuli

Dva najpogostejša vzroka, zaradi katerih ženske stres zdravijo s hrano, sta jeza in osamljenost. Svoja čustva v takih primerih izlijte v pismih, dnevniku, pri športu. Pomembno je da preženete negativna čustva.

Vir: Za dobro počutje wellness; Avtorji: Pittrof, Niemann, Regelin; Izdala: MK založba

Sorodni članki:

Kategorija:   Nasveti, Novice
Naslednji prispevek

Možgani občutijo tujo bolečino

13 junija, 2012 0