Wednesday, February 28, 2024

Vseživljenjsko učenje je nuja, potreba, … Večina se s tem strinja. Toda, zakaj bi se v resnici učili? Ali potrebujete več motivacije? Preberite si 10 razlogov, zakaj je nenehno širjenje vašega znanja pomembno.


1. Vaš vsakdanji kruh je odvisen od vašega znanja!

Poklicnih področij, kjer so prakse okostenele in zaostajajo za razvojem, je veliko. Dosežki informacijske tehnologije so večini od nas povsem spremenili način dela. In da se bomo lahko kosali z novostmi, so potrebne spremembe tudi v našem izobraževanju. Ste torej pripravljeni na spremembe?

2. Poskrbeti morate za aktualnost vašega znanja!

Certifikate, ki izkazujejo vaše znanje na določenem področju, je treba nenehno osveževati. Odvetniki, učitelji, zdravniki pa tudi številni drugi profesionalci se morajo redno udeleževati tečajev in drugih izpopolnjevanj, da zadovoljijo nenehno nove strokovne zahteve profesije in osvežujejo svoje znanje.

3. S položajem na delovnem mestu morate biti zadovoljni!

Več znanja pomeni tudi več možnosti za napredovanje. Z več znanja in višjo izobrazbo bodo lahko tudi vaša pričakovanja v karieri večja!

4. Večji zaslužek!

Povprečni dohodek raste glede na stopnjo izobrazbe. Po podatkih Statističnega letopisa Republike Slovenije 2002 je bila v letu 2000 povprečna plača zaposlenega s VII. stopnjo izobrazbe dvakrat večja kot povprečna plača zaposlenega s V. stopnjo izobrazbe!

5. Novo, uspešno orodje za učenje: internet!

Splet omogoča obilico priložnosti za učenje, saj e-učenje ne pozna geografskih ali časovnih omejitev.

6. Izobraževanje se ne konča pri 22-ih!

Študentje danes niso več omejeni le na eno starostno skupino. Statistični podatki kažejo, da se je v zadnjih letih vpis odraslih v visoke šole povečal. Po podatkih Statističnega letopisa Republike Slovenije 2002 je bilo v letu 1997/98 med vpisanimi študenti 27% odraslih oseb. V slabih petih letih pa je vpis odraslih na visoke šole še sunkovito narastel. Tako je bilo v šolskem letu 2001/02 med vsemi vpisanimi študenti kar 61% odraslih.

7. »Ponudniki znanja« se približujejo potencialnim študentom!

Veliko izobraževalnih ustanov je naklonjenih vseživljenjskim študentom, zato ponujajo alternative tradicionalnemu dnevnemu učenju. Na potrebe posameznikov, ki si ne morejo privoščiti študentskega staža »s polnim delovnim časom«, odgovarjajo z organizacijo večernih učnih ur, enosemestrskih programov, vikend programov in ostalih prilagojenih programov, ki so dodatek e-učenju.

8. Delodajalci podpirajo nenehno učenje!

Vedno več delodajalcev podpira zaposlene, ki so naklonjeni vseživljenjskemu učenju. Pomagajo jim z dodatnimi ugodnostmi, kot je na primer finančna pomoč za izobraževanje zaposlenih, ali pa organizirajo interne seminarje ali spletne tečaje.

9. Eksplozija izobraževalnih priložnosti!

Novi načini učenja vam omogočajo, da se izognete tradicionalnim načinom učenja. Kar šteje, so namreč rezultati, vaša pomembna prednost pri tem pa je, da si lahko učni program oblikujete sami. V program lahko vključite uradno priznane tečaje ali strokovne seminarje, se udeležite strokovnih konferenc, se pridružite profesionalni organizaciji, se naročite na strokovno revijo ali pa enostavno berete strokovne knjige.

10. Imate konkurenco!

Povprečna stopnja izobrazbe prebivalstva v Sloveniji nenehno raste. Iz poročila Statističnega letopisa Republike Slovenije 2002 je razvidno, da se je od leta 1997 do leta 2001 število diplomantov vsako leto povečalo za 23%. Število magistrov znanosti se je od leta 1998 do 2001 povečalo za 20%, doktorjev zanosti pa za 11%.

Na področju znanja morate vedno pridobiti nekaj prednosti pred drugimi. Predvsem je pomembno, da ste na tekočem z novostmi. Izobraževalni proces z novimi možnostmi učenja, ki ga prinaša splet, ni bil še nikoli tako prilagodljiv in naklonjen vseživljenjskim študentom.

Vir: zaposlitev.net

Kategorija:   Družina in finance, Novice