Sunday, April 21, 2024

1. PRAVILO: dojenček naj bo dojen čim prej po porodu. Najbolje prve pol ure po porodu, najdlje pa se naj čaka cca. 3 ure, saj imajo …dojenčki takoj po porodu največji sesalni refleks, ki ga nato zgubljajo. Pa še prvo mleko (MLEZIVO) je izjemno pomembno tudi za kasnejše zdravje otroka. 


 

2. PRAVILO: dokler ne pride naval mleka naj se dojke čim večkrat menjuje, da se pospeši laktacija in nastajanje mleka (to traja cca. 3-7 dni). 

 

3. PRAVILO: ko mamica dobi naval mleka naj prsi menja le na 2-3 ure, četudi se otrok ponovno hrani čez eno uro. Zakaj? Tako otrok zagotovo dobi hranljivo mleko in ne le vodenega katerega namen je bolj da se otrok odžeja. 

 

4. PRAVILO: urnika pri dojenju NI!!!!!!! Če otrok ponovno želi sesati čez 10 min ali pol ure se ga pristavi na dojko, a na isto kot pred 10 minutami ali pred pol ure. 

 

5. PRAVILO: izogibajte se nastavkov četudi imate boleče, ranjene in krvaveče bradavice. Splača se malo potrpeti saj se bradavice v parih tednih utrdijo. Zakaj proti nastavkom? Ker otrok preko nastavka ne more izsesati takšno količino kot bi jo brez dojenja po nastavku. 

 

6. PRAVILO: ne črpajte si mleka s prsno črpalko če ga imate preveč. S tem si količino mleka samo povečujete.

 

7. PRAVILO: dojke niso rezervoar. Mleko sproti nastaja tudi med sesanjem. Kar pomeni da ko se otrok sesa, se dojka ne sprazni kot tank za gorivo ampak se sproti tvori.

 

8. PRAVILO: Mleko je sestavljeno tako da najprej teče vodeno mleko (ki se običajno nabere v dojkah) in je namenjeno za odžejanje otroka. Potem prične teči gostejše mleko, ki otroka nahrani, na koncu pa počasi prihaja najgostejše mleko ki je kot sladica po obroku. 

 

9. PRAVILO: Novorojenčka je potrebno dojiti najkasneje na 3-4 ure. Če hočejo spati dlje jih je potrebno buditi. Če spijo dlje ne pomeni da so tako siti da spijo, lahko zaradi premalo hrane na ta način čuvajo svojo energijo. 

 

10. PRAVILO: Če otrok pogosto joka, ne pomeni da potrebuje dodatek po steklenički. Dojenčki nimajo refleksa za poln trebušček in so zmožni takoj po dojenju spiti tudi dodatek po steklenički. 

 

11. PRAVILO: Izčrpano mleko s prsno črpalko ni pokazatelj koliko imate mleka. Najboljša prsna črpalka ne more izčrpati tako količino mleka kot ga lahko dojenček s sesanjem. 

 

12. PRAVILO: Mati narava je poskrbela da ženska lahko doji. Le 1% žensk po naravi ne more dojiti in to običajno zaradi zdravstvenih težav. Ko enkrat dobite mleko je uspešnost dojenja odvisna izključno od pravilne tehnike.

 

DODATNA PRAVILA

  •  pijte veliko tekočine, ki je osnova za zadostno tvorbo mleka,
  •  jejte čim bolj raznoliko hrano,
  •  v primeru KRČEV  se izogibajte mleku in mlečnim izdelkom, ter surovemu sadju in zelenjavi

Kategorija:   Dojenje, Novice
Naslednji prispevek

Devica

19 julija, 2012 0