Friday, February 23, 2024
13 junija, 2012

12. junij – svetovni dan boja proti otroškemu delu

By 0 510 Views

"Nesprejemljivo je, da je vsak dan 132 milijonov otrok od petega do 14. leta prisiljenih delati na zemlji, pogosto v nezdravih in nevarnih pogojih," je dejal predstavnik FAO Jose Maria Sumpsi.


Temeljni vzrok za otroško delo je revščina

Po navedbah FAO večina študij nakazuje, da je temeljni vzrok za otroško delo revščina, otroci pa so primorani delati tako za svoje preživetje kot za preživetje svojih družin. Ti otroci so prikrajšani za izobrazbo, dobro zdravstveno oskrbo in imajo omejene alternativne možnosti zaposlitve, opozarja FAO.

"Resnično zmagovalna strategija proti otroškemu delu je zmanjšanje revščine v ruralnih območjih držav v razvoju, tamkaj živečim ponuditi možnosti zaslužka, poskrbeti za zdravje in varnost v kmetijstvu, izboljšati ravnanje s pesticidi in zagotoviti vzdržen razvoj," je povedal Sumpsi.

Otroci lahko nekatera dela opravijo bolje?

FAO je v sporočilu zavrnil argumente nekaterih brezvestnih delodajalcev, da lahko otroci bolje opravijo nekatera dela, ker so njihovi prsti manjši, pohvalil pa je indijsko zvezno državo Kerala in latinsko ter karibsko regijo za prizadevanja za zmanjšanje števila otrok-delavcev.

Vir: Siol 

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Premalo moškega hormona povzroča depresijo

13 junija, 2012 0