Wednesday, July 17, 2024

Gre za prvi dokument, ki predstavlja celoviti globalni pregled obsega in vrst nasilja nad otroci in je rezultat skupne iniciative Unicefa, Urada za človekove pravice in Svetovne zdravstvene organizacije.


„Nasilje nad otroci ima trajne posledice, na samo na otroke in njihove družine, pač pa tudi na skupnosti in narode,“ je opozorila izvršna direktorica Unicefa Ann M. Veneman. „Proti njemu se najbolje borimo tako, da preprečimo, da se sploh zgodi, kar je odgovornost vseh.“

Leta 2002 ubitih 53 tisoč otrok

Naslije nad otroci je najpogosteje verbalno in telesno, vključno s ponižujočimi kaznimi v družinah, šolah in ostalih institucijah, ki skrbijo za otroke. Tudi brutalnost policije napram otrokom ulice, vojne tolp, katerih člani so otroci in uboji iz časti, v katere so vpleteni otroci, so nasilje.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije je bilo samo v letu 2002 ubitih 53 tisoč otrok. Najbolj zastrašujoče pa so številke, ki govorijo o otroški prostituciji in pornografiji: vanju je bilo leta 2000 vpletenih 1,8 milijona otrok, 1,2 milijona pa jih je bilo žrtev trgovine z ljudmi. Čeprav naj bi imel vsak otrok sveta pravico do igre in izobraževanja, jih je kar 5,7 milijona prisiljeno delati. Pogosto mesto nasilja so šole, kjer gre predvsem za medvrstniško nasilje – izkusilo ga je od 20 do 65 odstotkov vseh otrok.

Posledice v odraslosti so hude

Izkušnje nasilja iz otroštva povzročajo rizično vedenje v odraslosti, vključno z alkoholizmom in zlorabo nedovoljenih drog. Zlorabljeni otroci so nagnjeni k samomorilnosti, depresijam in ostalim težkim boleznim.

Visoka predstavnica ZN za človekove pravice Louise Arbour je v komentiranju žalostnih dejstev dejala, da nasilje nad otroci nikoli in nikdar ni opravičljivo, ne z disciplino, ne s tradicijo. Sprejemljiva stopnja nasila preprosto ne obstaja.

Vir: Dnevnik

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Japonka donosila in rodila vnuka

13 junija, 2012 0