Wednesday, July 17, 2024

Zveza društev bolnikov z osteoporozo Slovenije je polnopravna članica Mednarodne fundacije za osteoporozo (International Osteoporosis Fundation – IOF), tako so se pridružili njihovi letošnji iniciativi Bone Appetite oz. Nahranimo kosti in so v ljubljanskem parku Zvezda pripravili celodnevni dogodek Zvezde v Zvezdi. Tako bo med 10. in 15. uro kuhar Jakob Polajžer za obiskovalce pripravljal zdravo hrano, poleg tega se bodo obiskovalci lahko ob 12. uri posvetovali tudi s strokovnjakinjo za prehrano Ireno Hren in zdravnica zdravnico Marijo Pfeifer, napovedujejo v zvezi društev.


 

Kalcij in vitamin D

V prihajajočem jesensko-zimskem obdobju lahko nezadostna izpostavljenost sončnim žarkom privede do pomanjkanja vitamina D in s tem do nezadostne vgradnje kalcija, opozarjajo. Zato sta kalcij in vitamin D ključni besedi letošnjega prehrambeno obarvanega svetovnega dne osteoporoze. Za pomenopavzalne ženske z osteoporozo je hrana bogata z vitamini in minerali izjemno pomemben del ohranjanja zdravih kosti in tudi način zaščite pred osteoporoznimi zlomi. Vitamin D ima pri zdravju kosti bistveno vlogo, saj brez njega telo ne more vsrkavati kalcija, ki je ključen za normalen razvoj in ohranjanje močnih in zdravih kosti, ob današnjem dnevu opozarjajo v zvezi društev.

 

Na večjo kostno maso lahko vplivamo tudi sami

V prvih treh desetletjih življenja naše kosti rastejo in se krepijo. Kakšno maksimalno kostno maso bomo dosegli, je v 60 do 80 odstotkih odvisno od genov. Sami lahko vplivamo na maksimalno kostno maso v 20 do 40 odstotkih s pravilno prehrano, redno telesno dejavnostjo in opuščanjem razvad (kajenje ali na primer prekomerno uživanje alkohola).

 

Osteoporozni zlomi potegnejo za seboj veliko posledic

Izguba kostne mase, ki nastopi po menopavzi, poveča tveganje za razvoj osteoporoze in z njo povezanih zlomov. Osteoporozni zlomi povzročijo kronične bolečine, oteženo gibanje, nezmožnost in izgubo okretnosti, kar lahko ovira žensko pri opravljanju dnevnih aktivnosti in jo naredi za odvisno od drugih. Raziskave kažejo, da bo ena od petih žensk, ki utrpijo zlom kolka, umrla v prvem letu po zlomu. Kar 97 odstotkom tistih, ki so hospitalizirani zaradi zloma, ki je posledica padca s stojne višine, primanjkuje D vitamina, navajajo v zvezi društev.

 

Sonce in prava prehrana

Če bi ženske s pomenopavzalno osteoporozo zaužile dovolj vitamina D, bi se bolje zaščitile pred zlomi, še opozarjajo ob tem. Vitamin D se v glavnem tvori v koži, izpostavljeni sončnim žarkom, kalcij pa ljudje večinoma zaužijemo s hrano. Oba delujeta skupaj in gradita močne, zdrave kosti. Vitamin D pomaga telesu vsrkavati kalcij iz hrane in dodatkov. Ima vlogo vratarja, ki kalciju omogoča, da se absorbira v telo, pojasnjujejo. Kalcij je mineral, ki pomaga graditi kosti in jih dela čvrste.

Vir: Siol

Kategorija:   Novice, zdravje
Naslednji prispevek

Telefoni krivi za neplodnost moških?

13 junija, 2012 0