Saturday, June 15, 2024

Z obiskom Bazarja nas je počastila gospa Štefka Kučan, ki je darovala knjige v okviru dobrodelne akcije. Akcija je bila izjemno uspešna, saj smo zbrali 246 knjig in slikanic. Prvi dan prireditve je zaznamovala še ena dobrodelna akcija. Z Ustanovo – fundacijo za pomoč otrokom smo namreč 50 invalidnim otrokom in otrokom iz ogroženih družin iz okolice Maribora omogočili obisk Otroškega bazarja. Bili so izjemno veseli in zadovoljni. Drugi dan pa je bilo zadovoljnih tudi 75 osnovnošolskih in srednješolskih otrok, ki so na Otroškem bazarju prejeli štipendije fundacije Pismo srca. Denar je bil zbran s pomočjo zbiranja odpadnega papirja na osnovnih šolah.


Letos so se razstavljavci zelo dobro pripravili na zahtevno otroško publiko in organizirali številne delavnice v okviru razstavnih prostorov. Otroci so lahko spoznali uporabnost čebeljega voska in izdelovali okraske iz njega, sestavljali mozaike, nakit iz raznovrstnih materialov, poslušali pravljice, spoznavali multimedije, robotiko, astronomijo, mehatroniko, izdelovali lesena letala, figure iz buč, prebirali mladinske knjige, izražali svojo kreativnost v likovnih delavnicah in preizkušali svoje glasbeno znanje ob igranju na številna glasbila. Najbolj pogumni so okrog vratu nosili kače in spoznavali žuželke, sramežljive gospodične pa so raje uživale v poslikavah obraza in telesa. Nismo pozabili povabiti niti Nodija, Muce Copatarice, Papija, Pasovčka in druge priljubljene maskote.

Otrokom smo želeli ponuditi kvalitetne vsebine. Obrtna zbornica je predstavila deficitarne poklice in otrokom ponudila možnost, da se sami preizkusijo v ročnih spretnostih, ki jih nekateri poklici zahtevajo. Mladi so spoznavali tudi, kaj sodi k zdravemu načinu življenje. Eden od temeljev je zagotovo zdrava prehrana, zato smo jih s kuharsko mojstrico podučili, kako se na zdrav način prehranjevati in kako okusno pripravljati različne jedi. Seveda so nasvete dobivali tudi starši.

V športni dvorani je bilo mogoče igrati nogomet, tenis, odbojko, kolesariti, se rolati, plezati, plesati in se vključiti v številne druge športne aktivnosti.

Na ploščadi so sev okviru Policije predstavili kriminalisti, forenziki, vodniki psov in številni inšpektorji. Otroci so si z zanimanjem in navdušenjem ogledovali vozila z video nadzornim sistemom, intervencijska in oklepna bojna vozila. Lahko so tudi jahali policijske konje in se usedli na njihove motorje in kolesa. Policija je pripravila tudi prikaz reševanja ponesrečenca v gorah s helikopterjem. Uprava za zaščito in reševanje je na ogled pripeljala gasilsko vozilo, otroke seznanjala s poklicem gasilca, prikazala potek izvedbe gašenja požara in iskanja min z detektorji. Otroci so svoje znanje v prometu preverjali z Jumicarom in kolesi. V mobilni digitalni učilnici Mobilatorij pa so se prepustili svetu računalniških iger.

Kulturni oder je vsak dan z zanimivim dogajanjem in prijetno moderatorko privabil številne gledalce in poslušalce. Na njem so se zvrstile plesne skupine, gledališke in lutkovne predstave osnovnošolskih otrok, folklorne skupine in vsakodnevna nagradna žrebanja. Za res izjemno zabaven in prijeten zaključek so poskrbeli znan voditeljski par – Živa Vadnov in Mark ter pevec Dennis, ki je s svojo novo uspešnico privabil na oder številne otroke, da so z njim zapeli in zaplesali.

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Plešavost in čezmerna poračenost

13 junija, 2012 0