Friday, July 19, 2024

Usodni dan se približuje, verjetno ste že živčni in komaj čakate, da nastopi. Katere stvari lahko v osmem mesecu nosečnosti počnete in katerih ne? Morda ni vse tako samoumevno, kot deluje na prvi pogled.


Ne pijte alkohola

To pravilo še vedno velja. Če le gre, se strogo izogibajte alkoholu, saj lahko škodi plodu. Vpliv uživanja alkohola med nosečnostjo se lahko kasneje na otroku kaže v obliki fizičnih anomalij, intelektualnih težav, problemov z obnašanjem, rastjo, razvojem, slabo koordinacijo in motoričnimi sposobnostmi.

Pazite, kakšno hrano uživate

Izogibajte se delikatesnega mesa in predpripravljenih mesnin, saj lahko vsebujejo škodljive bakterije. Prav tako ne uživajte neumite surove hrane, na primer sadja in zelenjave. Izogibajte se tudi surovemu mleko in soku, nekaterim vrstam mehkih sirov, ki niso pasterizirani, surovemu mesu, sušiju, surovim jajcem. Sicer pazite, da jeste raznovrstno in uravnoteženo, drugih skrbi ne rabite imeti.

Ne obiskujte savn in vročih bazenov

Čeprav je lahko obisk savne sproščujoč, ga raje izpustite. Strokovnjaki priporočajo, da v času nosečnosti ne obiskujte bazenov in savn, saj lahko preveč dvignejo temperaturo telesa, za povrh pa lahko na takšnih javnih površinah staknete tudi kakšno bakterijo ali glivice.