Wednesday, May 29, 2024
14 septembra, 2019

4 NAPAKE, KI JIH POČNETE PRI USPAVANJU OTROKA

By 0 1377 Views

Vsaka novopečena mamica želi svojega otroka čimprej in čim bolj učinkovito uspavati. Zavedamo se, da to ne uspeva vsem – še več, tak uspeh je izredno redek. Ste med starši, ki jim, kljub trudu, skoraj nikoli ne uspe?


Najverjetneje počnete eno izmed spodaj opisanih napak.

 1. Takoj, ko otrok zajoka, ga dvignete
  Seveda to storite, ker mislite, da morate in ker vam tako govori intuicija. Popolnoma razumljivo je, da želite otroka potolažiti. A ne pozabite, da ima takšno dejanje tudi nasproten učinek. Ko zajoka, ga pustite, da se umiri in zaspi nazaj. Vsak jok še ne pomeni, da je nekaj hudo narobe.
 2. Pred spanjem ga zibate
  S tem v prvih tednih malčkovega življenja ni nič narobe. Novorojenček se še privaja na življenje zunaj maternice in z zibanjem mu olajšate strašljiv prehod. A po nekaj mesecih življenja otrok že vzpostavi svojo rutino – če ga boste vedno zibali, se bo tega navadil. Kasneje ne bo zaspal na noben drug način. Glede na to, da se malčki zbujajo večkrat na noč, bo konstantno zibanje postalo prenaporno in preutrujajoče.
 3. Pustite ga dolgo pokonci
  Če mislite, da bo vaš otrok spal dlje, če bo dlje pokonci, se motite. Mnogi starši čakajo do desete ali enajste ure zvečer, dokler otrok ne zaspi zaradi preutrujenosti. Morate pa se zavedati, da, ko je otrok preutrujen, slabše spi. Zaradi tega se bo večkrat prebujal in težje zaspal, v času svoje budnosti pa bo pretiroma hiperaktiven.
 4. Spi v vozičku in/ali avtosedežu
  S tem seveda ni nič narobe, a če to postane otrokova stalna praksa, se pokažejo negativne posledice. Otrok se bo navadil spanja med vožnjo in bo v posteljici težko zaspal.

 

Otroci imajo radi rutino in doslednost tudi, ko so starejši. Otrok naj povečerja, se okopa in umije zobe ter odide v posteljo. Ni pomembno, če se temu upira, le navaditi ga morate.

Kategorija:   Razvoj otroka
Naslednji prispevek

OTROCI ROJENI JESENI SO …

9 oktobra, 2019 0