Wednesday, June 19, 2024

Morda se vam zdi, da se doma odlično razumete. Kakorkoli že, vedno je lahko še boljše. Ključ do srečnih odnosov pa je ponavadi komunikacija in solidarnost. Preverite, kako še dodatno izboljšati odnose v družini.


Spodbujanje k dvigu samozavesti

Dober si, če delaš dobre stvari. Pomembno je, da otroci to razumejo in v to verjamejo, zato jim morate to dokazati s svojimi dejanji. Če bodo to verjeli, bodo tudi oni delali dobro, kar pa jim bo pomagalo pri dvigu njihove samozavesti.

Sprejem lastnih omejitev in omejitve tistih, ki so nam blizu

Poznati morate svoje meje in tudi meje partnerja ter vaših otrok. Pomembno je, da jih pred širšo družino ne kritizirate ter primerjate z ostalimi. Bolje je, da težave rešujete na samem in ne pred očmi tistih, ki bodo zmeraj imeli kaj za pripomniti.

Komunikacija med starši in otroki

Starši naj manj govorijo in več poslušajo. Izpustite telefon, računalnik ali časopis ter prisluhnite svojemu otroku, namenite mu čim več pozornosti. Tako se bo otrok počutil bolj pomembnega in posebnega, vam bo pa bolj zaupal in se vam odprl.

Prepoznati želje in čustva vašega otroka

Z njim morate biti predvsem iskreni. Ko uspe, ga ne pretirano hvaliti. Ko se mu zalomi, ga ne pretirano kritizirati. Še slabše je, če ga pretirano hvalite ob njegovem neuspehu. Vedeti mora, da nismo vsi ljudje enako dovzetni za stvari in da današnji neuspeh ne odvzame možnosti za jutrišnji uspeh.

 

Kategorija:   mama, ostalo, Starševstvo