Saturday, December 2, 2023
17 januarja, 2023

4 nasveti, ki vam bodo pomagali pri tem, da vas bo otrok poslušal

By 0 608 Views

Razvijanje učinkovitih komunikacijskih sposobnosti za pogovor s svojimi otroki je zelo pomemben del starševstva. Pa vendar je včasih zelo težko doseči, da vas bo otrok v pogovoru dejansko poslušal in kasneje tudi upošteval. Kako to doseči?


Lepo povejte, česa si želite

Zdi se enostavno, a v resnici veliko bolj zapleteno, kot si mislite. Ljudje preveč časa zapravimo z “ukazovanjem” v smilu “naredi tole”, “ne delaj tega” ipd. Čeprav je takšen način pogovora direkten in jasen, pa otroku ne da dovolj zadovoljivih informacij, kaj dejansko želite od njih. Namesto, da stvari prepovedujete, razložite, zakaj je temu tako in povejte, kaj želite, da otrok počne namesto tega. Pogovarjajte se z njim kot z enakovredno osebo, ki je sposobna razumeti bonton.

Ne uporabljajte sarkazma 

Otroci potrebujejo jasen, neposreden jezik. Izogibajte se psomehovanju, sarkazmu, celo šalam (takrat, ko se resno pogovarjate). Naj vam ne bo nerodno govoriti o čustvih in občutkih. Povejte tako, kot je.

Prisluhnite

Dovolite, da komunikacija ni enosmerna, ampak dvosmerna. Poslušajte svojega otroka in njegove misli. Le tako ga boste lahko zares razumeli, prav tako pa se bo izboljšala tudi vaša komunikacija in družinski odnosi.

Bodite prijazni

Ne vzdigujte glasu, ne karajte otroka, ampak se z njim pogovarjajte mirno in resno. Tudi, če je nekaj storil narobe, kričanje ni nujno rešitev. Miren, konstruktiven pogovor je.

Kategorija:   Obnašanje