Saturday, May 25, 2024
Nekategorizirano
13 junija, 2012

4. Lunin festival: Praznik otrok

By 0 376 Views

Brezplačni festival tudi letos prinaša aktivni celodnevni program z gledališkimi in plesnimi predstavami, glasbenimi nastopi, modnimi revijami, ustvarjalnimi delavnicami, številnimi tekmovanji in športnimi aktivnostmi za otroke vseh starosti, pa tudi pester program za starše. Zabavne aktivnosti za vse okuse se bodo odvijale na več kot 40-tih prizoriščih, ki bodo posejana po celotnem parku Tivoli.
Rdeča nit letošnjega Luninega festivala je KNJIGA – Luna bere, saj je Mesto Ljubljana letos svetovna prestolnica knjige. Knjigam in branju smo tako na festivalu namenili še prav posebno pozornost.


V Deželi knjig bomo predšolskim in šolskim otrokom poskušali na zabaven in privlačen način vzbuditi zanimanje za literaturo in jih spodbuditi k branju. Otroke bomo popeljali v pravljične dežele, kjer se bodo lahko srečali s priljubljenimi knjižnimi junaki in pravljicami, dogajanje pa smo popestrili z interaktivnimi predstavami in delavnicami. V sklopu slikarskih in kiparskih delavnic bodo otroci lahko različne literarne junake tudi upodabljali in izdelovali. Izdelali si bodo lahko svojo knjigo, napisali pravljico, izdelovali lutke, obiskali Mačje Mesto, iskali skriti zaklad, se udeležili srečelova in še marsikaj drugega.

Zanimiva novost letošnjega festivala je Kotiček za dojenčke. V njem se bo z gledališko lutkovno predstavo za dojenčke in malčke predstavilo AEIOU gledališče, ki je prvo slovensko gledališče, namenjeno dojenčkom in malčkom, ter seveda njihovim staršem.  
Vodilna dejavnost 4. Luninega festivala pa je ekologija, saj je skrb za okolje pomemben dejavnik našega časa. V Eko deželi bomo otroke s pomočjo ustvarjalnih delavnic na igriv in pisan način spodbudili h grajenju pozitivnega odnosa do okolja.

Tudi tokrat nismo pozabili na humanitarno noto. Dostop do knjige in zabavo bomo skušali omogočiti tudi tistim otrokom, ki so za to kakorkoli prikrajšani. V sodelovanju z Zvezo prijateljev mladine Slovenije in knjigarno Modrijan v okviru Lunine humanitarne akcije že tri mesece zbiramo knjige, ki jih bomo podarili socialno ogroženim otrokom. Knjige bomo na  Humanitarni točki v Deželi knjig  zbirali tudi na sam festivalski dan.

Lunin festival tudi letos prinaša številna darila in nagrade, med drugim Lunino priznanje za nastop na gledališkem odru, prenosljivi pokal "Lunin sij" in nagrado za odlično sodelovanje na 4. Luninem festivalu.

Seveda pa je glavni namen festivala prijetno celodnevno druženje in rajanje v naravi. Festival je popolnoma brezplačen, program pa se bo odvijal po celotnem parku Tivoli. Dan bo poln dogodivščin, veselja in zabave za vse, tako za starše kot za otroke, pa tudi sijajna priložnost za spoznavanje novih prijateljev in aktivno uživanje v idilični zeleni oazi sredi mesta.

PROGRAM 4. LUNINEGA FESTIVALA

1. LUNIN GLAVNI ODER:

Na Luninem glavnem odru vas čaka osemurna neprekinjena parada plesnih in glasbenih nastopov. Med nastopajočimi so Ribič Pepe, Romana Krajnčan, Plesni šoli Kazina in Briljantina, Damjana Golavšek in Alenka Kolman s Spominčico Fifi. Na glavnem odru bo tudi slovesna otvoritev festivala s pozdravom deklice Lune in župana Mestne občine Ljubljana, gospoda Zorana Jankoviča, pred zaključkom pa bomo tu žrebali in podelili nagrade.

2. DEŽELA KNJIG:

V Deželi knjig se bo odvijala ustvarjalna delavnica, na kateri bodo otroci lahko ustvarjali pravo Lunino knjigo velikanko. V knjigo se bo zapisovala zgodba, ki jo bodo pripovedovali otroci. Vsakdo bo lahko nadaljeval misel in idejo svojega predhodnika. Tako bomo ustvarili pisano in zanimivo vsebino knjige velikanke.

LUNINE PRIPOVEDOVALNE URICE: Lunine pripovedovalne urice so čisto novo festivalsko prizorišče. Otrokom bodo najlepše pravljice iz svetovne zakladnice pripovedovali izkušene pravljičarke Katja Povše, Tina Oman, Ana Duša, Katja Presa, Špela Frilc in pravljičar Rok Kušlan.

LUNINA RAZSTAVA – LUNA BERE: V času šolskega leta je bila Luna pridna in v sklopu projekta Luna bere obiskovala osnovne šole in na Luninih pripovedovalnih uricah otrokom prebirala pravljice. Otroci so svoje vtise o pravljicah narisali na papir, risbice pa bomo razstavili na festivalu. Strokovna žirija bo izbrala najboljše risbice, ki bodo nagrajene.

ANČKIN KOTIČEK: Otroci bodo lahko skozi interaktivno predstavo spoznali literarna junaka teto Ančko in Jurčka. Teta Ančka jim bo na pikniku povedala napeto zgodbo, z Jurčkom pa sta jim pripravila tudi srečelov z mikavnimi knjižnimi nagradami.

DRUŠTVO ALTRA IN DRUŠTVO OZARA: Ves dan bodo promovirali dejavnost obeh društev z informativnim gradivom, s poudarkom na branju knjig namenjenih otrokom, katerih starši trpijo za duševnimi motnjami. Igrače z imeni Zajček Beli, Zvezdica Srečica, Ribica Zibica in Punčka Misel  bodo na igriv in lahkoten način sporočale vsebino knjig malim slušateljem in njihovim staršem.

KNJIŽNICA POD KROŠNJAMI: Knjižnica pod krošnjami je najbolj zelena knjižnica na svetu. Pod velikim hrastom poleg ribnika vas pričakujejo super nove slikanice ter knjige mnogih dimenzij in formatov, za vaše spremljevalce pa so na voljo tudi sveži časopisi in revije. Če boste pohiteli, dobite še fin stolček in blazino.

4. MAČJE MESTO

V Mačjem mestu lahko spoznate žive like iz knjige Maček Muri, obiščete lepotilni salon Muce Mace, spijte lonček mleka v družbi točajke Lize, se z mačjim avtobusom odpeljete na obisk k zaporniku Čombetu, igrate z Mačkom Murijem in se mu za spomin vpišete v mačjo knjigo.

5. DEŽELA TAKA TUKA

V deželi Taka tuka se vse okrog zabave suka: iskali bomo skriti zaklad, tiskali bombažne majice in izdelovali mini knjige in pokrivala.

6. KOTIČEK ZA DOJENČKE | GLEDALIŠČE AEIOU in KINDY ROO

Dojenčke (od 3. – 12. meseca) in malčke (od 1. – 3. leta) ter njihove starše v svoj šotor vabi cirkuška družina. Skozi igro, ples in petje se lahko pridružijo Mamici – čarodejki, Očku – klovnu in Bubuju – akrobatu pri ustvarjanju čisto prave gledališko lutkovne predstave za najmlajše.                          Avtorice in izvajalke: Katja Kähkönen, lutkarica in režiserka, Mateja Ocepek, akademska kiparka in likovna pedagoginja in Katja Povše, lutkarica.

7. LABIRINT-ČLOVEŠKO TELO

V Labirintu otroci lahko na nov, inovativen in interaktiven način spoznajo zgradbo in delovanje človeškega telesa. S pomočjo ustvarjalcev, animatorjev, ki bodo obiskovalce sprejeli pri vhodu v ustno votlino in jih vodili vse do izhoda, bodo otroci potovali skozi človeško telo, dolgo 40 in široko 15 metrov. Popotovanje skozi telo-labirint bodo spremljale vizualne, zvočne in čutne razlage, s pomočjo katerih bodo otroci odkrivali skrivnosti človeškega telesa.  

8. EKO DEŽELA

Na Poligonu do diplome vrača bodo otroci spoznavali naravna zdravila, lahko pokukali v Lunino Eko kuhinjo, šivali nakit, ustvarjali z naravnimi materiali, slikali z rastlinskimi barvami, izdelovali sveče iz čebeljega voska in se preizkusili v polstenju iz ovčje volne.

9. DEŽELA MODE

V Deželi mode se bodo lahko naši najmlajši od 3. pa vse do 12. leta starosti srečali s prvimi manekenskimi koraki in pravo modno revijo, ki bo pripravljena posebej za njih. Naučili se bodo pravilne drže, korakov po pisti in nalepotičili v Lepotilnem kotičku.

10. DEŽELA PLESA

Pod vodstvom plesnih učiteljev plesne šole Kazina se bodo otroci učili plesnih korakov, uživali v plesnih zgodbah in pravljicah ter plesali Hip hop.

11. DEŽELA INDIJANCEV

V deželi Indijancev otroke čakajo nepozabne indijanske pustolovščine: lov na bizona, izdelovali bodo pipe miru, lovilce sanj iz perja, veliko indijansko sliko, peli in igrali indijanske pesmi, na koncu pa vtise zabeležili v velikansko knjigo vtisov.

12. ČAS ZA IGRO

Ob pomoči Sezamovih mentoric in animatork bodo otroci izdelovali ribice in druge morske živalice, ki jih bodo spustili v bazenček. Izdelali bodo  tudi ribiške palice in lovili ribe, se igrali mikado, sprehodili skozi labirint in naučili molsti vodno kravo po imenu Helena Roza.

13. DEŽELA NORE ZABAVE

Udeleženci se bodo lahko preizkusili v cirkuških veščinah: žongliranju, vrtenju krožnikov, diabolu, vožnji z monociklom. Čakajo jih adrenalinska vožnja z drčo, izdelovanje letečega zmaja, igre s padalom, hokej na travi, nogomet, tek čez ovire in druge vragolije.  

14. LUNINI TABORNIKI

Postavljen bo pravi taborniški šotor, kjer bodo otroci lahko s taborniki obesili taborniško zastavo, se sprehodili čez viseči most in skakali z vrečami.

15. LUNIN GLEDALIŠKI ODER

Na luninem odru se bo zvrstilo 9 najboljših predstav mladih gledaliških ustvarjalcev, izbranih na Luninem gledališkem natečaju.

16. GLEDALIŠČE KOT ŠKATLA VŽIGALIC

Otroci bodo tu lahko uživali v lutkovnih predstavah, se igrali labirint, slikali na slikarskih stojalih in se udeležili lutkovne delavnice.

17. DEŽELA KIPARSTVA

Na ustvarjalni delavnici bodo mali umetniki iz časnikov izdelovali kipe in pod vodstvom kiparja Marka Paka postavili črkokip.

18. SVET V MALEM
Otroci se bodo lahko preizkusili v plastičnem maketarstvu, miselnih igrah, lovljenju likov, dešifriranju in reševanju logičnih ugank ter drugih spretnostih.

19. DEŽELA ŽIVALI

V Deželi živali bodo obiskovalci lahko božali in pestovali kunce, morske prašičke in hrčke, vsi so tudi priljubljeni hišni ljubljenčki. Izvedeli bodo, kaj vse te živali potrebujejo in kako za njih pravilno poskrbeti.

20. LUNA Z IGRO DO ZNANJA

Tu bodo na svoj račun prišli ljubitelji poučnih namiznih, konstrukcijskih in miselnih iger. Sestavljali bodo ekološke modele lesenih brunaric, štirikolesno vozilo, mlin na veter, raziskovali in eksperimentirali.

21. LUNA SE IGRA

Mladi ustvarjalci se bodo preizkusili v kiparjenju, tiskanju, barvanju z injekcijsko embalažo, in oblikovanju.

22. DEŽELA PRAVLJIČNEGA AVTOBUSA

Pravljična pot avtobusa se skriva nekje med vsemi prizorišči v parku Tivoli. Na petih postajališčih bodo otroci lahko prebirali zgodbe o busbontonu, se tako naučili veščin pravilnega obnašanja na mestnih zelencih in si lahko pridobili naziv Inštruktor Busbontona.

23. GENERALIJEV POLIGON VARNE VOŽNJE

Na poligonu varne vožnje bodo otroci spoznavali prometna pravila in predpise, se vozili v njihovih majhnih avtomobilčkih, vijugali po na novo postavljenih cesticah in bili za pravilno prevoženo pot tudi nagrajeni.

24. DEŽELA IZOBRAŽEVANJA

Dežela izobraževanja je namenjena staršem in skrbnikom. Strokovnjaki vam bodo v svojem kotičku ponudili brezplačne nasvete, ki vam bodo pomagali pri vzgoji vaših malčkov, lahko pa boste svoje izkušnje tu izmenjali tudi z drugimi starši.

LUNINE ŠPORTNE AKTIVNOSTI:

 

25. BASEBALL: Športni navdušenci se bodo tu lahko naučili osnov in pravil baseballa in se po treningu tudi pomerili na čisto pravi tekmi.

26. DEŽELA G-rege: V deželi G-rege čaka otroke kup aktivnosti: športni poligon, štafetne igre, napihljivi grad in drugi rekviziti, ki poskrbijo za zabavno športno animacijo na toplem soncu.

27. IGRAJMO KOŠARKO | PETER VILFAN: Ljubitelji košarke se bodo tu lahko udeležili treninga in  preizkusili svoje košarkarsko znanje na košarkarskem igrišču v Tivoliju.

28. LUNINO MESTO: V Luninem mestu se lahko družine prijavijo na tekmovanje in pokažejo svoje spretnosti z gradnjo domišljijskega mesta na točno določeni lokaciji. Idejni vodje tekmovanja bodo otroci, starši pa njihovi pomočniki pri gradnji pravljične hiške. Najbolj izvirna družina bo prejela prenosno nagrado LUNIN SIJ, najboljši trije pa velike sponzorske paketke Luninih prijateljev.

V primeru slabega vremena bo Lunin festival  
v soboto, 19. junija ali 4. septembra 2010.  
Organizatorja festivala: Zavod Fest  
Soorganizator: Temma-X d.o.o.