Wednesday, February 28, 2024
Nekategorizirano
26 marca, 2021

5 dejavnikov, ki močno rušijo otrokovo samozavest

By 0 799 Views

Velik vpliv na otrokovo samopodobo ima vzgoja, ki jo otrok pridobi doma, velik vpliv pa tudi različni zunanji dejavniki. Pomembno je, da ste pozorni na to, kako otrok dojema sam sebe. Takoj, ko opazite, da je nekaj narobe, je treba ukrepati. Kateri pa so tisti dejavniki, ki rušijo otrokovo samozavest? Verjemite, ogromno stvari lahko gre narobe ravno doma.


Pomanjkanje izkazovanja čustev

Če se otrok ne počuti ljubljenega doma, bo to zelo verjetno negativno vplivalo na njegovo samozavest. Otroka torej nikar namerno (pa tudi nenamerno) ne ignorirajte. Ko otrok z vami vzpostavi kontakt, mu prisluhnite, čeprav se vam zdi to, kar vam skuša povedati, za lase privlečeno in imate v tistem trenutku ogromno dela.

Kritiziranje

Kadar otroka kritizira oseba, ki ima avtoriteto (starš, učitelj, prijatelj, ki ga otrok občuduje), lahko to močno vpliva na rušenje otrokove samozavesti.

Nenehno primerjanje z drugimi

Saj veste. Vsi to včasih počnemo. Zavedno ali nezavedno.  “Sosedova Ana pa se je uspela matematiko naučiti za višjo oceno”. “Tvoja prijateljica trenira gimnastiko, kaj če bi tudi ti?” In podobno. Nikar ne počnite tega. S tem date otroko vedeti, da mora biti tak kot “sosedova Ana”, sicer ni dovolj dober. Vsak otrok je unikat.

Slabe ocene v šoli

Normalno je, da vaš otrok ne blesti na vseh področjih. Spodbujajte in podpirajte ga tam, kjer njegovo znanje peša. Razložite mu, da to ni nič slabega. S tem ko bo počasi osvojil znanje, se bo krepila tudi njegova samozavest.

Zdravstveno stanje ali “drugačnost”

Ponavadi otroci najtežje sprejemajo zdravstvena stanja, ki se odražajo na videzu ali na obnašanju. Čutijo, da so zaradi tega drugačni od večine in se počutijo slabo. Pomembno je, da rušenje otrokove samozavesti pravočasno prepoznate in mu pomagate, da se sprejme takšen, kot je.