Wednesday, February 28, 2024

Mit #1 Carski rez ni porod
Precej pogosto je zaničevanje tovrstnega rojstva. A dejstvo je, če se otrok rodi iz telesa potem je to porod. Carski rez in vaginalni porod se močno razlikujeta, a konec koncev oba predstavljata prihod novega bitja na svet in to je vse kar je pri tem pomembno.


Mit #2 Šola za starše v primeru carskega reza ni pomembna
Za dobro porodno izkušnjo se je potrebno dobro pripraviti in to velja tako za vaginalni porod kot za carski rez.

Mit #3 Carski rez ni nič posebnega
Čeprav so carski rezi zmeraj bolj pogost, to ne pomeni da jih lahko jemljemo zlahka. Kot prvo je že samo rojstvo velik dogodek a carski rez je poleg tega še velika operacija. Zato ga nikakor ne smemo jemati zlahka in se moramo o njem podrobno pozanimati.

Mit #4 Po carskem rezu ne moraš dojiti
To je velika neresnica. Obstaja večja verjetnost, da bo dojenje malo težje steklo ali, da boste naleteli na kakšno težavo več. A to ne predstavlja razloga, da bi se v celot odpovedali dojenju samo zaradi carskega reza. Morda boste morali prilagoditi nekaj položajev in se bolj udobno namestiti a možnosti imate prav take kot pri vaginalnem porodu.

Mit #5 Po carskem rezu nimaš čišče(poporodne krvavitve)
To je pogosto vprašanje oziroma skrb mladih mamic, ki imajo vnaprej naročen carski rez. A to je žal neresnica. Maternica se mora po 9 mesecih nosečnosti očistiti. Torej mora nekako priti ven vse kar je prej koristilo otroku sedaj pa nima več funkcije. Primarno je krvavitev posledica krčenja maternice, kar se zgodi pri obeh vrstah poroda.

Kategorija:   Nosečnost, Porod
Naslednji prispevek

Statistika rojstev v letu 2018

4 januarja, 2019 0