Saturday, June 22, 2024

Marsikdo se bori z neplodnostjo, ki postaja vedno večja težava po celotnem svetu. S težavami z zanositvijo se sreča kar 1 od 6 parov, številne raziskave pa trdijo, da je v enem od treh primerov razlog v moški neplodnosti. 


Plodnost ni vedno možno odpraviti, vsekakor pa obstajajo načini s pomočjo katerih se jo da izboljšati. Ko gre za moško neplodnost torej govorimo o nezmožnosti oploditve svoje partnerice. Slednje je načeloma odvisno od kvalitete spolnih celic moškega. Vzrokov neplodnosti je veliko, številni pa zadevajo genetiko, splošno zdravstveno stanje, bolezni in prehranske navade.

Telesna aktivnost

Redna telesna aktivnost vpliva na povečanje stopnje testosterona v telesu. Moški, ki se redno gibajo imajo boljšo spermo kot posamezniki, ki niso aktivni. Čeprav je potrebno vzdrževati primerno količino telovadbe, saj lahko v primeru pretiravanja deluje negativno, se pravi povzroči znižanje stopnje testosterona.

Vitamin C

O oksidativnem stresu govorimo, ko reaktivne kisikove spojine dosežejo škodljivo raven v telesu. K slednjemu doprinesejo bolezni, starost in nezdrav življenjski slog. Ustrezen vnos antioksidantov ima pozitiven učinek na telo. Jemanje prehranskih dopolnil v obliki vitamina C izboljša plodnost.

Zmanjšajte stres

Na spolno življenje stres negativno vpliva. Stres namreč vpliva na zvišanje kortizola, ki pa negativno vpliva na testosteron. Z zvišanjem nivoja kortizola se nivo testosterona zniža. Najdite sprostitvene tehnike, ki bodo poskrbele, da se vaša želja po spolnosti ponovno obudi.

Cink

Splošno pomemben mineral za zdravje je cink, ki ga najdemo v mesni prehrani, ribah, jajcih in školjkah. Pri moških z znižano stopnjo cinka v telesu jemanje prehranskih dopolnil s cinkom poveča raven testosterona in posledično izboljša plodnost.

Tribulus Terrestris

Gre za rastlino, ki je uporabljena za izboljšanje moške plodnosti. Čeprav uživanje same rastline ne zviša stopnje testosterona pa nedvomno vpliva na izboljšanje libida ter erektilno funkcijo.

https://moderna-zenska.si/9-zivil-ki-se-jim-izogibaj-ce-zelis-zanositi/

Kategorija:   Moška neplodnost
Naslednji prispevek

Zakaj kajenje negativno vpliva na plodnost?

15 junija, 2020 0