Thursday, July 18, 2024

1. Otrok pri 4 mesecih začne bolj dojemati okolico in opazuje starše pri hranjenju. Takrat po navadi tudi odpira usta
Ko pride do tega takoj vsi milijo, da je otrok pripravljen na gosto hrano, pa temu ni tako, saj njegovo črevesje nanjo še ni pripravljeno. To je le faza v razvoju, kjer otrok posnema gibe in izraze staršev


2. Ko bo začel jesti gosto hrano bo bolje spal ponoči
Okoli 4 meseca starosti pride pri otroku do spreminjanja vzorcev spanja zaradi katerih posledično slabše spi. To nima nobene zveze z premalo hranljivim materinim mlekom ali s potrebo po dodajanju goste hrane.

3. Prej kot otroka izpostaviš gosti hrani manjša je verjetnost da bo razvil alergije
Tudi ta izjava je dosti napačna. Pred 6 mesecem starosti otrokovo črevo še ni zadosti razvito da bi lahko normalno procesiralo gosto hrano. Če z uvajanjem začnemo prezgodaj je veliko večja verjetnost, da bo otrok kasneje v življenju razvil sladkorno ali debelost.

4. Vsa hrana mora biti gladko spasirana
Prav nasprotno, če otroku ponudimo kose ali vsaj grobo pretlačeno hrano zanj naredimo ogromno koristi. Pri žvečenju hrane otrok razvija čeljustne mišice, ki pomagajo pri izraščanju zob in pri govoru. Prav tako damo z grobo mleto hrano otroku jasno vedeti, da je to čisto nekaj drugega od materinega mleka ali adaptiranega mleka.

5. Ker moj otrok počasneje pridobiva na teži mu moje (ali adaptirano) mleko ni več zadosti
Če bi otroci stalno pridobivali 1kg telesne teže na mesec bi bili kaj kmalu vsi debeli. Tako je logičen upad rasti telesne teže pri približno 6 mesecih. In tudi ko pričnete z uvajanjem je zmotno pričakovati, da bo vaš otrok pojedel cel obrok, saj hrane še nekaj mesecev ne povezujejo z lakoto ker je njihov primarni vir hranil še vedno materino (adaptirano) mleko.

Kategorija:   dojenček, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Kaj storiti, ko otrok pade z višine?

31 januarja, 2019 0