Saturday, July 20, 2024

Za razvijajočega se otroka je zelo pomembno, da uživa dovolj raznolikih in zdravih hranil, ki mu omogočajo normalno rast in razvoj. Četudi nekaterih živil otrok ne mara, morate poskrbeti, da bo iz hrane pridobil vse potrebne hranilne snovi.


Otroci najbolj zrastejo med šestim in osmim letom starosti, okrog 25 % rasti v višino pa se zgodi med puberteto. Večinoma je otrokova višina pogojena genetsko, kljub temu pa imata način življenja in prehrana velik vpliv nanjo. Katera živila mora otrok zaužiti za hitrejšo in bolj zdravo rast?

1. Jajca

Jajca so polna beljakovin, riboflavina, biotina in železa. Še posebej beljakovine pomagajo pri rasti in razvoju, zato poskrbite, da se bodo jajca čim bolj pogosto znašla na otrokovem jedilniku. Kuhano jajce ali slastna omleta je lahko čudovit začetek dneva.

2. Mlečni izdelki

Mlečni izdelki vsebujejo kalcij in beljakovine, ki so ključni za močne kosti in zdravo rast. Otrok naj pije mleko v zmernih količinah, prav tako pa naj uživa tudi ostale mlečne izdelke, kot so navadni nesladkani jogurti, skuta in sir.

3. Piščanec

Od vsega mesa je najbolj priporočljiv prav piščanec. Je namreč bogat vir beljakovin in vitamina B (v glavnem tiamina, vitamina B6 in pantotenske kisline). Preizkusite lahko različne recepte s piščancem, predlog lahko najdete tudi TUKAJ.

normalna-rast-otroka

4. Zelena zelenjava

Živalski produkti, kot je meso in mlečni izdelki, so ključni dejavnik pri rasti otroka, ne smete pa zanemariti tudi zelenjave. Otroci je ponavadi ne marajo najbolj, zato je pomembno, da jih skušate nanjo navaditi že od malega. Zelena zelenjava je prav tako bogat vir kalcija (kitajsko zelje, ohrovt, brokoli), špinača pa je bogata z železom. Da otroka navadite, kako pomembno je uživate zelenjavo, mu lahko poskusite jed čim bolj približati s kombinacijo zelenjave in živila, ki ga ima sicer rad. Kombinirajte jo z mesom, testeninami, rižem, smutiji, juhami ali mu pripravite guacamole.

Nekaj idej za zdrav obrok z zelenjavo:

1. kremna cvetačna juha

2. hranljiva enolončnica s čičeriko

3. zucchini testenine z baziliko in pestom

4. polnjene paprike z bučkinim nadevom

5. svež avokadov namaz

5. Sadje

Sadje je bogato z vitamini, minerali in mikrohranili, ki spodbudijo imunski sistem in pospešijo rast ter razvoj. Zato je pomembno, da otroka čimprej navadite, da zaužije vsak dan vsaj malo sadja. Lahko mu ga dodate h kosmičem, proseni kaši ali iz sadja naredite sladico – sadno kupo. Preizkusite se lahko tudi v pripravi novega hita – mlečnega kuskusa z banano.

Živila, ki naj se jim otrok čim bolj izogiba:

  • čokolada
  • čips
  • piškoti
  • ocvrt krompirček
  • sladkor
  • hitra hrana
  • transmaščobe

Seveda to ne pomeni, da mu zgornja živila popolnoma prepoveste, pazite le, da ne postanejo navada. Naj jih otrok dojema kot razvajanje in nagrado, ne pa kot vsakodnevno prehrano.

 

Povzeto po: Style Craze

Kategorija:   Prehrana, Rast in razvoj
Naslednji prispevek

Prvi znaki, ki kažejo na izraščanje zobkov

3 maja, 2020 0