Monday, July 15, 2024
29 januarja, 2021

5 živil, ki naj jih vaši otroci uživajo čim bolj redko (ali pa sploh ne)

By 0 1097 Views

Prehranjevalne navade, ki jih otroci osvojijo v obdobju odraščanja, bodo močno vplivale na njihov razvoj in nadaljnje prehranjevalne navade v obdobju odraslosti. Zato je seveda izjemnega pomena, da jim predstavite pravilno, zdravo prehrano.


Katera so tista živila, ki bi se jim morali otroci izogibati?

Sladkor

Vaši otroci sladkarije verjetno naravnost obožujejo. In nič ni narobe, če se občasno malo posladkajo. Ne sme pa to postati navada, saj lahko prekomerno uživanje sladkarij vodi v debelost in razne zdravstvene težave. Ste kdaj razmišljali, da bi namesto v trgovini kupljene čokolade svojim otrokom raje postregli z domačo sladico? Domač sladoled, narezano sadje s koščki čokolade, domači piškoti, peciva … Obstaja ogromno “zdravih” receptov za dih jemajoče sladice.

Slani prigrizki

Čips, smoki. Ni ga otroka, ki ne bi maral teh slanih prigrizkov. Pa vendar je pomembno, da otrokom ne dovolite prepogostega uživanja takšnih prigrizkov. Gre namreč za živila, ki vsebujejo preveč soli in nezdravih sestavin.

Hrenovke

Mogoče se zdi na prvi pogled enostavna in hitro pripravljena jed, ki jo večina otrok naravnost obožuje. Ampak verjemite, da so vse prej kot zdrava jed. Hrenovke so predelana hrana, ki vsebuje nitrate, ojačevalce okusov in nekakovostne sole.

Bela moka

bela moka povzroča napihnjenost, raje se odločite za živila iz polnozrnate moke. Razni rogljički in drugi pekovski izdelki so na dolgi rok lahko zelo škodljivi.

Pašteta

Še ena na prvi pogled hitra in odlična rešitev za otrokovo malico. Vendar morate vedeti, da prepogosto uživanje paštete povzroča vnetja, težave s prebavo in kožo ter prekomerno težo.

 

Kategorija:   otrok, Prehrana