Thursday, June 20, 2024

Glavni dogodek ob svetovnem dnevu okolja se bo odvijal v norveškem mestu Tromsoe, dan okolja pa bomo s številnimi prireditvami obeležili tudi v Sloveniji.


Arktika se segreva dvakrat hitreje od globalnega povprečja

Površina Arktičnega oceana, ki ga vsako poletje pokriva led, se krči, preostali led pa se tanjša. Ker več toplote vsrka morje kot led, nastaja povratna zveza, katere posledica je dodatno taljenje. Od leta 1980 je izginilo od 20 do 30 odstotkov morskega ledu v evropskem delu Arktike, so sporočili iz ministrstva za okolje in prostor.

Taljenje ledenikov na velikih gorskih verigah sveta bo vplivalo na napajanje rek z vodo. V Evropi se na osmih od devetih ledeniških območij kaže znatno umikanje ledu. V obdobju med letoma 1850 in 1980 so ledeniki v evropskih Alpah izgubili približno eno tretjino svoje površine in polovico svoje mase. Na Kitajskem se ledeniki v višavju skrčijo vsako leto za količino, ki je enaka količini celotne vode v Rumeni reki.

Dvig gladine svetovnih morij

V zadnjih 100 letih se je gladina svetovnih morij dvignila za en do dva milimetra na leto. Od leta 1992 se je hitrost dvigovanja morske gladine povečala na okoli tri milimetre na leto, v glavnem zaradi toplotnega raztezanja segrevajočih se oceanov in sladkih voda, ki se iztekajo v oceane zaradi taljenja ledu, so zapisali na ministrstvu.

Pomanjkanje pitne vode že ogroža človeštvo

Po nekaterih napovedih pomanjkanje pitne vode že ogroža človeštvo. Čeprav voda pokriva približno dve tretjini Zemlje, je večina te vode preslana za pitje. Oskrba s pitno vodo zaradi suše in prevelike porabe vodnih zalog postaja vse bolj kritična, medtem ko povpraševanje po njej zaradi umetnega namakanja, urbanizacije, industrializacije in vedno večje porabe posameznikov še naprej narašča.

Številni dogodki ob svetovnem dnevu okolja

Da je okoljska problematika pereča tudi v Sloveniji, kažejo številni dogodki, ki se bodo odvijali danes. Državni svet RS se je odločil, da pripravi javno razpravo o Planu B za Slovenijo, alternativnem razvojnem programu, ki ga je pripravila skupina nevladnih organizacij in strokovnjakov. V Ljubljani bo Agencija RS za okolje skupaj s Kajakaško zvezo Slovenije pripravila spust po reki Ljubljanici, med 13. in 14. uro pa bodo zainteresiranim na Livadi med drugim predstavili stanje slovenskih voda pred začetkom kopalne sezone.

Več na: Siol 

Kategorija:   Novice, Raziskave in novice
Naslednji prispevek

Medicinski turizem na Tajskem

13 junija, 2012 0