Tuesday, July 16, 2024
5 oktobra, 2020

7 načinov, kako okrepiti otrokov imunski sistem

By 0 1042 Views

Odkar smo se znašli v silovitem boju s koronavirusom, se je naš način življenja zagotovo spremenil. Še toliko bolj pa se bo spremenil v hladnejših jesenskih in zimskih mesecih, ko se bomo vsi več zadrževali v zaprtih prostorih in ko pride seveda tudi sezona drugih virusov ter prehladov. Da se izognete nepotrebni paniki in ostajanju doma, je pomembno, da sebe in svojega otroka na vse to dobro pripravite. Poskrbite za odlično odpornost in okrepljen otrokov imunski sistem, da vam zaradi navadnega smrkanja ne bo treba zastonj v desetdnevno izolacijo. 


1. Zelenjava in sadje

Saj že veste, pa vendar je treba še enkrat poudariti. Naj vaš otrok uživa čim več vlaknin in vitaminov, ki jih najdete v sadju in zelenjavi. Korenček, zeleni fižol, pomaranče, jagode; vsa ta živila so bogata s karotenoidi, ki so odlični za otrokov imunski sistem.

2. Kvaliteten spanec

Ponavadi naš imunski sistem najbolj trpi na račun spanca. Ko je veliko dela, ko je čas za zabavo s prijatelji, spanje pač ni prioriteta. Vendar bi morala biti. Naj vaš otrok hodi spat vsak dan ob približno isti uri. Zagotovite mu dovolj dolg in kvaliteten spanec s tem, da poskrbite za dobro prezračenost sobe, dnevno aktivnost vašega otroka in umirjanje pred spanjem, da bo lažje in hitreje zaspal.

3. Materino mleko za dojenčke

Če imate dojenčka, je pomembno, da ga dojite. Materino mleko vsebuje bele krvne celice in protitelesa za povečanje imunosti.

4. Gibanje v naravi

Kolesarjenje, izleti v hribe, sprehodi v gozdu, igre z žogo … karkoli ima vaš otrok rad. Da je le gibanje v naravi. Ne boste verjeli, kakšen vpliv ima kombinacija športa in svežega zraka na imunski sistem.

5. Higiena

Naj si vaš otrok redno umiva roke – z milom. Še posebej pozoren naj bo takrat, ko se igra z drugimi otroki, boža živali, si briše nos, gre na stranišče …

6. Ne pasivnemu kajenju

Če vi ali vaš partner kadite, poskrbite, da tega ne počnete v pričo otroka. Cigaretni dim vsebuje več kot 7000 škodljivih kemikalij, za katere so še posebej dovzetni otroci.

 

Povzeto po: Parents

Kategorija:   otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

Kako obleči dojenčka za mrzle zimske dni

21 decembra, 2020 0