Monday, May 27, 2024

Vsak starš bi za svojega otroka želel le najboljše. Ko vaš otrok naredi prvi korak, izgovori prvo besedo, se prvič nauči voziti kolo ali pa prvič prebere knjigo, je to za vas nekaj posebnega. In priznajmo, praktično karkoli naredi vaš otrok, ste nad tem navdušeni. V vaših očeh bodo vaši otroci zmeraj najlepši, najbolj nadarjeni, najbolj iznajdljivi. Prav je, da jim nudite podporo in jih spodbujate.


Kako pa veste, če je vaš otrok res nadpovprečno inteligenten? Znanost pravi tole …

1. Otrokov najboljši prijatelj je knjiga

Otroci, ki so nadpovrečno inteligentni naj bi pričeli brati že zelo zgodaj. Namesto, da bi se družili s prijatelji, svoj prosti čas raje preživljajo med knjigami. Knjige skrbijo za bogat besedni zaklad in spodbujajo kreativnost ter domišljijo otroka.

2. Otrok uživa v samoti

Glede na študije naj bi nadpovrečno inteligentni otroci uživali v samoti. Njihove misli jih lahko namreč tako zelo zaposlijo, da jim ni dolgčas in ne čutijo velike potrebe po druženju.

3. Otrok ima odličen spomin in zelo hitro razmišlja

Nadpovrečno inteligentni otroci si zapomnijo podatke, ki si jih večina odraslih ne more. Zanje je pogosto značilen tudi fotografski spomin.

4. Otrok je miren in tihe narave

Neka vzgojiteljica je nekoč rekla, da je večina talentiraih otrok vedno tiha in mirna. Namesto, da bi divjali naokoli, opazujejo in razmišljajo. Raje se umaknejo in nekaj časa spremljajo situacijo, preden na kakršenkoli način reagirajo.

5. Otrok težko zaspi

Inteligentni otroci naj bi težje umirili svoje misli, kar jim tudi otežuje spanec. Ponavadi so to prave nočne sove, ki potrebujejo nekaj časa zase, preden lahko zaspijo.

6. Otrok ni uspešen na vseh področjih

Popolnega otroka, ki bi zmogel vse, ni. Normalno je, da je otrok na določenih področjih slabši. Na kar pa morate biti pozorni, pa je to, na katerih področjih je nadpovrečen.

7. Otrokovi starši so dobro izobraženi

Seveda ne drži v vseh primerih, a vendar so številne dolgoletne raziskave pokazale, da so nadpovrečno inteligentni otroci ponavadi rojeni v družini, kjer sta starša visoko izobražena.