Wednesday, February 28, 2024
15 februarja, 2019

7 znakov, da se vaš otrok še ni pripravljen znebiti plenic

By 0 1367 Views

Privajanje otroka na kahlico nastopi nekje med 2 in 4 letom otrokove starosti. Seveda so nekateri otroci na ta korak pripravljeni prej, drugi kasneje. Pomembno je le, da svojega otroka opazujemo in ga ne silimo preden je sam pripravljen.


Kako pa vemo ali je naš otrok že pripravljen na kahlico ali ne? Spodaj preberite 7 znamenj, ki nakazujejo nepripravljenost in kako jih prepoznati.

1. Umazane plenice jih ne ganejo.
Eden prvih in najbolj prepoznavnih znakov nam da otrok sam, ko ga moti mokra in pokakana plenica. Če vaš malček tega ne opazi in ne omeni, na kahlico še ni pripravljen, saj nima prave motivacije za to.

2. Plenica je ves čas mokra.
Če imate občutek, da vaš otrok ves čas po malem lula, je najbolje, da se odvajanje od plenic preloži za nekaj časa. Ko bo imel otrok dovolj močan mehur in bo lahko urin zadržal tudi dve uri in več naenkrat je čas za kahlico.

3. Kahlica je popolnoma nezanimiva.
Medtem ko nekateri otroci staršem že zelo zgodaj sledijo na stranišče in jih zanima kaj se tam počne, drugi ne kažejo nobenega interesa za to. Najbolje je, da takrat počakate, da otrok izrazi zanimanje in nato poskusite.

4. Otrok ne more sedeti pri miru.
Čeprav lahko odrasli na stranišču opravimo zelo hitro otroci, ki se še učijo, tega niso sposobni. Pri njih traja 3-5 minut, da opravijo zadevo. Če vaš otrok zelo težko sedi pri miru, je priporočljivo počakati, da se njihov spekter pozornosti podaljša in bo sposoben sedeti tistih nekaj minut.

5. Ne znajo sami sleči hlač.
Ne glede na to kakšno metodo treniranja uporabljate, je pomembno, da si otrok zna sam sleči hlače. Čeprav boste na začetku po navadi ves čas prisotni, bo ta veščina kmalu prišla še kako prav.

6. Strah jih je kahlice.
Strah je lahko za malčke zelo resna zadeva. Morda jih je strah kahlice same, ali da bodo padli vanjo, ali pa ne marajo zvoka splakovanja stranišča. Vsekakor je dobro, da v tem primeru za nekaj časa kahlico pospravite in je ne omenjate.

7. Ob večjih dogodkih.
Navajanje na kahlico je velik zalogaj. Zato v primeru selitve, pričakovanja novega člana, premika iz otroške zibelke v veliko posteljo in podobno, prestavimo navajanje za nekaj časa. Četudi se nam zdi sprememba neznatna, je lahko le ta za malčka velik zalogaj.

Kategorija:   otrok, Zdravje
Naslednji prispevek

KAKO OKREPITE OTROKOV IMUNSKI SISTEM Z ZAJTRKOM?

19 februarja, 2019 0