Wednesday, May 29, 2024

Uživanje prevelikih količin soli je lahko izjemno škodljivo, tudi pri otrocih. Če pri svojem otroku zaznate spodnje znake, bodite pozorni. Morda nakazujejo na to, da vaš otrok zaužije preveč soli.


Ste vedeli, da povprečen ameriški otrok med šestim in osemnajstim letom starosti dnevno zaužije približno za 50 % preveč soli, kot bi je moral? Potrudite se, da v vaši družini ne bo tako.

1. Nenavadna žeja

Če opazite, da ima vaš otrok pogoste napade žeje brez pravih razlogov, kot so na primer večji napori ali vročina, lahko vzrok tiči v preveliki količini zaužite soli.

2. Želja po slanem

Priznajmo si, sol je odličnega okusa. Ko to ugotovi tudi vaš otrok, bo želel vedno več. Če opazite, da si vedno želi le slane hrane, mu poskusite predstaviti tudi druge začimbe, kot je peteršilj ali poper.

3. Povišan pritisk

Tudi povišan pritisk je lahko pokazatelj, da vaš otrok zaužije preveč soli.

4. Temno rumen urin

Obstaja več razlogov, ki urin obarvajo temno, eden od njih je tudi sol. Telo je po preveč slani hrani dehidrirano, otrok pa v telo vnese premalo tekočine.

5. Pridobivanje teže brez očitnega razloga

Se vam zdi, da vaš otrok iz neznanega razloga pridobiva na teži? Pazite, da mu omejite sladkarije in nezdrave maščobe, vendar se kljub temu redi? Razlog je lahko tudi sol, še posebej nezdravi slani prigrizki, kot so čips, smokiji, bobi palčke …

 

Povzeto po: Parents

Kategorija:   otrok, Prehrana, Zdravje
Naslednji prispevek

7 načinov, kako okrepiti otrokov imunski sistem

5 oktobra, 2020 0