Thursday, June 20, 2024
17 maja, 2021

9 zanimivosti o menopavzi, ki jih še ne poznate

By 0 2236 Views

V menopavzi se v telesu dogajajo ogromne spremembe. Kaj vse se lahko zgodi, preberite v spodnjem članku.


Višja vsebnost slabega holesterola

Hormon estrogen je odgovoren za več kot samo uravnavanje rednega mesečnega cikla: ohranja slab LDL holesterol na spodnji mejo, ter dobri HDL holesterol na zgornji meji. V menopavzi se izločanje estrogena močno zmanjša, posledično se prične zviševati vsebnost slabega holesterola. Zdrav način življenja lahko močno zmanjša nihanja povezana z vsebnostjo holesterola v menopavzi.

Asocialnost

Nekoč ste bili odprta, vesela oseba, zdaj pa vas je nenadoma presenetila zaprtost vase. Mena je introspektivno obdobje, kar pomeni, da povzroči številne čustvene premike, ki vplivajo na vaše družabno življenje. Menopavza je pogosto obdobje ko ženske več časa namenijo samorefleksiji. Pred tem se obremenjujejo z otroki, družino, starši… V menopavzi večina žensk o sebi prične razmišljati prednostno.

Čas za zeleno

Nedavne raziskave so pokazale, da nekatere kemikalije v pesticidih povzročajo težave z delovanjem endokrinega sistema. V kolikor je mogoče uživajte zelenjavo pridelano na domačem vrtu, v kolikor ni možno, zelenjavo in sadje kupujte od znanih lokalnih pridelovalcev.

Čas za hidratantne kreme

Nižja vsebnost estrogenov in progesteronov povzroča nižje izločanje podkožnih maščob in s tem bolj suho kožo. Uporabljajte močno vlažilno kremo ali olje za obraz. Če ste nagnjeni k pojavom aken, lahko z vlaženjem kože verjetnost pojava te estetske neprijetnosti močno zmanjšate. Poleg čim bolj naravnih krem se izogibajte izdelkom z emulgatorji, ki še dodatno izsušijo kožo, popijte veliko vode ali čaja.

Valunge

Dejstvo je, da se pogosteje pojavijo ponoči in kot take povzročijo težave s spanjem in nespečnost. Preprosto globoko dihanje (približno šest vdihov na minuto) lahko zmanjša simptome valung.

Fizična aktivnost

Menopavza je odgovorna za oblaganje maščob na specifičnih delih telesa, predvsem okoli bokov in trebuha. Tudi ženske, ki so redno fizično aktivne, sodijo med prizadete, vendar vztrajanje pri treningu ali celo novem režimu vaje, lahko precej zmanjša ta značilen simptom menopavze. Ključ je redna telesna vadba.

Lasje

Kot, da še ni dovolj, da vas ob živce spravljajo valunge, se priče še pospešeno izpadanje las. Lasje, zaradi nihanja hormonov, postanejo suhi in krhki. Uporabljajte blage, naravne šampone, izogibajte se kemični obdelavi las, ter likanju las na visoki temperaturi.

Več seksa?

V obdobju perimanopavze se lahko vsebnost estrogena v organizmu na trenutke močno dvigne, kar pomeni višji libido. Estrogeni so odgovorni za vlaženje vaginalne sluznice, zato nižja vsebnost ne povzroča samo težav z lasmi in suho kožo, ampak tudi težave s suho in manj prožno vagino. Uporabljajte lubrikant, ki preprečuje boleče spolne odnose kot posledico suhe vaginalne sluznice.

Popoldanski počitek

Dvajset minutni počitek po kosilu vam bo povrnil energijo, pozitivna čustva in celo libido. Spočiti se boste lažje soočali s simptomi, ki jih prinaša menopavza.

Kategorija:   zdravje